Povrijeđeno pet policajaca, nasilan upad i u Leposaviću, SAD osuđuje nasilje

Pet policajaca samoproglašenog Kosova povrijeđeno je danas u nemirima na sjeveru Kosova i Metohije, saopštila je policija u Prištini, čiji su pripadnici izvršili nasilan upad i u zgradu opštine u Leposaviću.

“Izgorio je jedan policijski automobil, a tri su demolirana u Zvečanu”, navedeno je u saopštenju.

Kosovska policija je uz šok bombe i suzavac ušla i u zgradu opštine u Leposaviću, kojoj su prethodno prilaz blokirali goloruki mještani da bi spriječili nelegalno zauzimanje.

Centar je u dimu od količine ispaljenog suzavca i šok bombi.

Iz kosovske policije u saopštenju navode kako su “građani bacili šok bombu”, a navodno su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja.

Policija je, kako navode, podigla nivo spremnosti da bi odgovorila na eventualnu eskalaciju situacije u četiri sjeverne opštine.

Policijsku bazi u Vučitrnu posjetio je predsjednik privremene Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti čije se obraćanje očekuje po povratku u Prištinu.

Akciju policije samoproglašenog Kosova na sjeveru Pokrajine osudio je američki ambasador u Prištini DŽefri Hovenijer koji je na “Tviteru” napisao da se nasilje na sjeveru mora odmah zaustaviti.

On je naveo da SAD osuđuju akciju prištinskih vlasti da pristupe opštinskim objektima na sjeveru Kosova i Metohije.

“Današnje nasilje se odmah mora zaustaviti”, napisao je Hovijer.

U sve četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije – Zubinom potoku, Leposaviću, Zvečanu i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas su se oglasile sirene za uzbunu pošto su nelegalno izabrani gradonačelnici iz reda albanske zajednice u pratnji kosovske policije najavili ulazak u objekte u kojima su smještene opštinske administracije.

Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić izdao je danas naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Izvor: SRNA/ Foto: Telegraf

Podijeli objavu