Gulić: Srbija i Srpska se povezuju kroz kulturu sjećanja

Istoričar Milan Gulić smatra da je zajednička ideja Srbije i Republike Srpske o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama važan projekat koji povezuje Srbiju i Srpsku kroz kulturu sjećanja.

Govoreći o odluci Vlade Srbije da se zajedno sa Srpskom započne gradnja memorijalnih centra u Donjoj Gradini i u Beogradu, Gulić je naveo da se iskreno nada da će doći do realizacije projekta koji je produkt zajedničkog dogovora, jer je kultura sjećanja vrlo važna i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

– Sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata je jedan od najvažnijih segmenata te kulture sjećanja na sveukupnu srpsku istoriju, posebno na istoriju 20. vijeka – izjavio je Srni Gulić.

On je ocijenio da za relizaciju te ideje nema prigodnijih mjesta od Donje Gradine i Beograda.

Gulić je istakao da je Donja Gradina stratište logora smrti NDH u Јasenovcu, koji je bio i jedan od najvećih logora u okupiranoj Evropi.

– I Beograd je stradalničko mjesto i za srpsku i jevrejsku populaciju, na čijoj današnjoj teritoriji su logori Staro sajmište i Banjica, kao i i stratište u Јajincima – podsjetio je Gulić.

On je zaključio da je izgradnja dva memorijalna centra posvećena žrtvama Јasenovca značajan projekat i za kulturu sjećanja i za samo povezivanje Srbije i Republike Srpske kroz sjećanje na stradanje srpskog naroda u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vlada Srbija na sjednici u četvrtak, 27. aprila, usvojila je zaključak kojim je odlučeno da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Predloženo je da se memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Јasenovac, i u Beogradu kao glavnom gradu Srbije, čime bi se obezbijedilo trajno sjećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković rekao je da je donošenjem zaključka Vlade Srbije o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama i formalno započela realizacija dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Vučić i Dodik dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli su na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.

Predsjednici Srbije i Srpske tada su najavili da će uskoro biti spremni zaključci vlada, čime će početi realizacija zajedničkog projekta.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu