Helez i Kamer istakli potrebu jačanja makroekonomske stabilnosti BiH

Međunarodni monetarni fond /MMF/ gleda na BiH kao jedinstveno ekonomsko tržište, rekao je danas direktor MMF-ovog odjeljenja za Evropu Alfred Kamer na sastanku sa izabranim guvernerom MMF-a za BiH Zukanom Helezom.

Helez i Kamer su istakli potrebu jačanja makroekonomske stabilnosti i ekonomije u BiH, te jačanja reformi u okviru procesa pristupanja EU.

Tokom sastanka u okviru zasjedanja Konstituence MMF-a i Svjetske banke koji se održava u Tivtu, Helez i Kamer razgovarali su o primjeni zakona o PDV-u, kontroli bankarskog sektora, te izdvajanju za najosjetljivije kategorije.

Kamer je iskazao opredjeljenje za davanje nalaza i mišljenja MMF-a, uz očekivanje da će mišljenje MMF-a o ekonomiji u BiH biti javno objavljeno s obzirom da je takva praksa u 191 zemlji svijeta.

Helez, koji je i ministar odbrane u Savjetu ministara, održao je sastanak i sa predstavnicima Svjetske banke, predvođenim njenim potpredsjednikom Antonelom Basani.

Razgovarano je o projektima Svjetske banke namijenjenim za BiH, koji se tiču ulaganja i privlačenja privatnih investitora za ulaganje u aerodrom Sarajevo, zaštite i čišćenja rijeke Miljacke, kao i projektu zelene energije i smanjenja emisije ugljen dioksida.

U kontekstu ekonomskog tržišta BiH razgovarano je o projektu podrške i jačanja privatnog sektora, te povećanju privatnih investicija u BiH.

Istaknuto je da strani investitori nemaju problem sa bezbjednosnim ambijentom u BiH već sa povjerenjem u ulaganje.

Sastancima sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, pored Heleza, prisustvovao je i guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu