Holivudski pisci stupaju u štrajk

Pisci u Holivudu stupaju u štrajk prvi put nakon 15 godina, saopštio je Savez američkih pisaca (WGA).

Upravni odbor WGA West i Savjet WGA East su jednoglasno glasali za raspisivanje štrajka, prvog od 2007. godine. Štrajk je na snazi od 17 sati, 2. maja.

Štrajk dolazi, saopšio je Savez američkih pisaca, nakon šest sedmica pregovora sa Netflixom, Amazonom, Appleom, Disneyem, Warner Brossom, Discoverijem, NBC Universalom, Paramounttom i Sonyjem pod okriljem kalifornijskog trgovinskog udruženja Alijanse filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP).

– Iako je naš pregovarački odbor započeo ovaj proces sa namjerom da napravi fer posao, odgovori studija su bili potpuno nedovoljni s obzirom na egzistencijalnu krizu sa kojom se pisci suočavaju – saopćio je Savez američkih pisaca.

Jedan značajan prijedlog saveza je rezidual striminga koji bi utiecao na uspjeh emisija, što su studiji odbili. Prijedlog udruženja iznosio je 429 miliona dolara godišnje, dok su studiji nudili 86 miliona dolara godišnje.

Vještačka ineligencija

Drugi prijedlozi saveza se fokusiraju na doprinose za penziju i zdravstvo, garancije za zapošljavanje i propise o vještačkoj inteligenciji. Sve je to odbila Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača.

Navedeno je da vještačka inteligencija “ne može da piše ili prepisuje književni materijal” i da se ne može “koristiti kao izvorni materijal”. Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača je odbila prijedlog, nudeći da se svake godine revidira napredak tehnologije.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli objavu