Insajderovih 5: Denis Šulić

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske za Insajderovih 5 govorio je potencijalima Republike Srpske, kako u oblasti trgovine tako i turizma, rodnoj Gradišci, ali i o tome kako ga je politika profilisala u životu.

U jednom intervjuu ste izjavili da je Republika Srpska mjesto netaknute prirode, znači li to da postoji još neotkrivenih turističkih bogatstava?

-Definitivno Republika Srpska ima najviše očuvanu prirodu od svih zemalja u čitavoj Evropi. To je uz dobrog domaćina i gastronomsku ponudu jedna od tri ključne komparativne prednosti naše turističke ponude u odnosu na sve ostale. Sigurno da ima dosta naših turističkih potencijala koji nisu do kraja iskorišteni. Naravno, ovdje treba imati granicu i znati iskoristiti turističke potencijale maksimalno, do granice u kojoj to iskorištavanje neće ugroziti ekološke aspekte naših turističkih potencijala.

Koji su budući planovi Ministartsva trgovine i turizma?

-Dodatno uređenje segmenata turističke ponude, aktivan rad na edukaciji naših vodiča, ali i pružanje podrške našim turističkim radnicima. Veće kontrole, koje će za cilj imati da se zaštite upravo one turističke radnike koji rade po propisima. Cilj u ovoj godini je donošenje dva zakonska rješenja koja se tiču ugostiteljstva i boravišne takse. Takođe, promocija domaćih proizvođača i rad sa našim ljudima o pravima potrošača. Važno je da u uredbi o dodjeli granta izrazimo obavezu da svako ko dobije sredstva ima obavezu da kupuje domaće proizvode. Cilj nam je i rad na svijesti naših najmlađih o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

S obzirom da mnogo pažnje posvećujete gradu iz kojeg dolazite, može li Gradiška očekivati neke novitete u pogledu turizma, ali i trgovine?

-Gradiška ima ozbiljne potencijale u oblasti turizma i siguran sam da ćemo u narednom periodu to i iskoristiti. Aktivno radim sa upravom u Gradišci vezano za investitora koji bi gradio hotel u našem gradu. Što se tiče trgovine, Gradiška je kroz istoriju bila poznati trgovački grad, a to je i danas. Gradiška ima suficit što se tiče odnosa izvoza i uvoza i siguran sam da ćemo dalje raditi na tome.

U zadnjih par godina obnašali ste važne političke funkcije, koliko Vas je to oblikovalo kako privatno, tako i poslovno?

-Sigurno da je bilo dosta iskoraka u zadnjih sedam, osam godina, prvenstveno na poslovnom, ali i na privatnom planu. Važno je da se sve uskladi i onda nema nekih većih izazova. Svakom pristupam isto i mislim da me taj pristup koji nosim od malih nogu dosta oblikovao.

Kako je biti Denis Šulić?

-Ništa teže, ali i ništa lakše, nego da ste bilo koja druga osoba. Svi mi imamo svoje obaveze i potrebe i biti Denis ili bilo koja druga osoba je isto.

 

Insajder.ba

Podijeli objavu