Insajderovih 5: Milan Petković

U intervjuu za Insajder.ba, advokat i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Petković govorio je o političkom, ali i privatnom životu. Za Insajderovih 5 Petković je otkrio kako je tekao njegov politički put, odnosima u politici, te kakva je budućnost Republike Srpske.

Ima li Republika Srpska snage da odbrani svoje institucije, čak i ako to bude podrazumijevalo proglašenje nezavisnosti?

– Republika Srpska je trajna kategorija. Ona je u Dejtonu svoj subjektivitet unijela u Bosnu i Hercegovinu, kada je Bosna i Hercegovina ovakva kakva danas postoji, i stvorena. Njene institucije moramo svi da branimo. Pred nama je pitanje odbrane imovine Republike Srpske. Imovina je decidno regulisana ustavima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali neki tumači ovih dokumenata žele da promijene decenijsku činjenicu i nasilno preotmu imovinu Republici Srpskoj, njene šume, poljoprivredno zemljište i drugo. Moramo smoći snagu da to odbranimo.

Da li ste dosadašnjim radom, kako prije tako i poslije izbora, opravdali povjerenje vaših birača?

Moj rad u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslije izbora 2022. godine  može se definisati kao odbrana interesa Republike Srpske. Žao mi je što su akti o kojima se raspravlja u Parlamentu BiH najčešće oni koji dolaze od bošnjačkih političara i njima se želi oduzeti neka od nadležnosti Republike Srpske. Ja sam uvijek do sada bio protiv takvih odluka i u raspravama sam bio glasan. Nadam se da ćemo ubuduće raspravljati o temama koje se tiču građana i njihovog boljeg života.

Da možete vratiti vrijeme, šta biste promijenili u Vašoj političkoj karijeri i da li postoji nešto zbog čega se kajete?

– Svaki period moje političke karijere ima dobre i loše trenutke. Iz svakog perioda pokušao sam izvući pouku. Za ovih sedam godina, od ulaska u politiku do danas, prošao sam tri izborna ciklusa. Bio sam kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske,  odbornika u Skupštini grada Banjaluka i poslanika u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine. Veliko iskustvo za budući period.

Postoje li u politici prijatelji?

– U politiku sam i ušao na nagovor prijatelja. U politici sam i stekao nove prijatelje, ali i izgubio ponekog starog. Imam prijatelje i iz drugih političkih stranaka, i pozicionih i opozicionih.

Kako je biti Milan Petković?

– Dobro se osjećam u svojoj koži. Dosta radim, kako na sebi, tako i u svim drugim sferama. Volim posao koji radim, ponosam sam na svoju porodicu. Trudim se da dam dio sebe svojoj otadžbini, jer u njoj živim i ona će ostati našim potomcima.

 

Insajder.ba

Podijeli objavu