Integrisanje BiH u EU prioritetan cilj

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto počela je službenu posjetu Vatikanu prijemu kod pape Franje koga je upoznala o situaciji u BiH ističući da je integrisanje u EU prioritetan cilj i pozvala ga da posjeti Mostar.

Krišto je izrazila neizmjernu čast na prilici za audijenciju i papi Franji čestitala deceniju pontifikata, te istakla da papa Franjo svojim riječima, podsticajima i gestama hrabri duh zajedništva i bratske ljubavi koji je od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Krišto se prisjetila papine posjete BiH 2015, kad je papa Franjo istakao da su važni tolerancija, dijalog i saradnja među različitim narodima i religijama u svrhu opštega dobra.

Upravo u tom duhu Krišto je izrazila uvjerenje da će se i u periodu koji slijedi nastaviti angažman Vatikana u korist pomirenja, dijaloga i međusobnog povjerenja u regionu, kao i podrške evropskim integracijama BiH.

Krišto je rekla da je novi saziv Savjeta ministara već učinio značajne iskorake te da će nastaviti s daljnjim predanim radom kako bi u periodu koji slijedi napravili značajne pomake kada je u pitanju nastavak reformskog procesa, kao što je ispunjenje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, na putu priključenja EU.

“Integrisanje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj”, istakla je Krišto, koja je dodala da ostaje nedvosmisleno opredijeljena za dalje unapređenje političkog dijaloga, vođenje dobrosusjedskih odnosa, a sve u cilju mirnog suživota, stabilnosti i privrednog prosperiteta u korist svih naroda u BiH.

Krišto je navela da je podrška Vatikana evropskom putu BiH od ključne važnosti, te informisala papu o naporima, ponuđenim rješenjima i spremnosti na konstruktivan dijalog i kompromis, uz potpuno uvažavanje multinacionalnog karaktera BiH, kako bi se, između ostalog, pronašla rješenja i provela ograničena ustavna reforma i izmjena Izbornog zakona BiH.

Krišto je pozvala papu Franju u službenu posjetu BiH u Mostar i Hercegovinu i da svojim duhom, riječima i porukama potpomaže duhu jedinstva i mira.

Papa Franjo je naglasio da su tolerancija, međusobno razumijevanje i saradnja temelj svakog društva u cilju mirnog zajedničkog suživota i stabilnosti.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu