Ispravna zvanična politika Srpske; Značajno prisustvo inauguraciji predsjednika Turske

Nakon što su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovali u Ankari ceremoniji inauguracije predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana iz Srpske stižu ocjene da je to ispravna zvanična politika, kao i da je značajan svaki izlazak Srpske na međunarodnu scenu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić ocijenila je da su dobru viziju razvoja Republike Srpske prepoznali i turski predsjednik i mađarski premijer Viktor Orban koji su iskazali uvažavanje stavova Srpske.

Vulićeva je rekla da su Dodik i Cvijanovićeva sve ove godine svoj politički rad zasnivali na promociji bogatstva i prirodnih resursa Republike Srpske.

– Koliko moćni ljudi poput Orbana i Erdogana uvažavaju stavove i vizije Srpske, najbolja je potvrda da Republika Srpska ima dobru viziju na putu razvoja – rekla je Vulićeva.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ocijenila je da su sastanci i susreti predsjednika Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH sa liderima velikih i značajnih država dokaz ispravnosti zvanične politike Republike Srpske koju njih dvoje predstavljaju i vode.

Poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica izjavio je da je značajan svaki izlazak Srpske na međunarodnu scenu, kao što je i prisustvo njenog rukovodstva inauguraciji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, jer je Turska važan ekonomski partner Republici Srpskoj i BiH, te jedna od velikih zemalja koja se opire ideologiji zapadnog neoliberalizma.

On je ukazao na značaj poziva predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku da prisustvuje inauguraciji predsjednika Turske.

– Treba podsjetiti da takav poziv nije upućen predsjedniku, niti nekom drugom zvaničniku Federacije BiH u kojoj živi velika većina muslimanske populacije, koja dijeli istu vjeru sa Turskom i za koju je vežu istorijske veze i zajednička tradicija, i to dovoljno govori – rekao je Mazalica.

Politike za koje se zalažu Dodik i Cvijanovićeva, a koje se kreću u okvirima Ustava, najbolje govore o tome da BiH može opstati na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocijenio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Sa Dodikom na čelu Republike Srpske i Erdoganom na čelu Turske, Srpska će imati čvrstog partnera u Turskoj što je jako bitno jer smanjuje pritiske Zapada koji bi mnogo oštrije djelovao protiv Srpske da može da napravi širok blok protiv nje, ocijenio je Analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao da je, u okolnostima kada Turska više nije spremna da tu politiku prati, bitno pojačana pozicija Republike Srpske.

Podijeli objavu