Ista taktika i strategija u Ukrajini kao i u Jugoslaviji!

Ponašanje, taktike, čak i strategije koje je u sukobu u Ukrajini prihvatila vlada u Kijevu i njeni zapadni pokrovitelji imaju nevjerovatnu sličnost sa ratovima koji su uništili Jugoslaviju devedestih, a Vladimir Zelenski samo bolje recituje iste stihove od Alije Izetbegovića, navodi “Raša tudej”.

Tu je narativ o Ukrajini kao nevinoj žrtvi agresije i odvažnom autsajderu koji brani zapadne vrijednosti, kojoj su potrebni novac, oružje i dobrovoljci – a upravo tako je zapadna štampa slikala Hrvatsku i bosanske muslimane devedesetih, navodi se u tekstu pod naslovom “Kako SAD i NATO ponovo koriste priručnik o ratovima u Jugoslaviji iz devedesetih u Ukrajini”.

“Budući da je glumac Vladimir Zelenski samo bolje recituje iste stihove od lidera bosanskih muslimana Alije Izetbegovića”, navodi se u tekstu.

“NATO operacija bombardovanja Jugoslavije 1999. godine je dokaz da je tvrdnja NATO-a da je odbrambeni savez laž”, navodi autor teksta.

Autor je ukazao i da je nasilna promjena granica nešto što se jednostavno ne radi u “svjetskom poretku zasnovanom na pravilima”, a da je onda NATO predvođen SAD okupirao srpsku pokrajinu Kosovo i podržao njenu “nezavisnost” 2008. godine.

Autor poredi i optužbe Haškog tribunala protiv tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića za ratne zločine i slučaj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Moguće je da je `nalog za hapšenje` ruskog predsjednika Vladimira Putina bio logična krajnja tačka narativa nastalog još u junu 2014. godine, kada su dva `eksperta` istraživačkog centra napisala članak u listu `Nova republika` optužujući Putina da se `u Ukrajini ponaša kao Milošević u Srbiji`”, navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da emocionalno nabijeni i često hiperbolični izrazi koje koriste SAD i njihovi saveznici kada opisuju sukob u Ukrajini sugerišu da je to nešto bez presedana i neviđeno od Drugog svjetskog rata, što nije tačno.

Govoreći o uspostavljanju “zona zabranjenog leta”, autor ističe da je to zapravo uspsotavljeno u BiH 1992. godine.

“To je NATO sproveo u ime UN, nakon što su Srbi lažno optuženi za obaranje italijanskog humanitarnog aviona. Na kraju je to bila kulisa za vojnu intervenciju – baš kao u Libiji 2011. godine”, ističe autor.

Autor poredi ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebu i njegovog tadašnjeg kolegu u BiH Harisa Silajdžića. “I on je bio medijski prizor za svijet, zahtijevajući sve od hrane do oružja i optužujući `agresora` za ratne zločine, silovanja i genocid”, navodi se u tekstu.

Ukrajina je, navodi autor teksta, smjenila zvaničnika koji je lažno tvrdio o masovnom silovanju, a Silajdžić nikada nije odbacio svoje optužbe.

“U svakom drugom pogledu, Ukrajina je daleko nadmašila BiH”, navodi se u tekstu.

Izvor: SRNA/ Foto: Federalna.ba

Podijeli objavu