Istraživači uče papige da obavljaju video pozive

Istraživači iz Sjedinjenih Država i Škotske rekli su da su papige kućne ljubimce naučili kako uspostavljati videopozive, a ptice su kao rezultat toga razvile prijateljstva na daljinu.

Tim, sastavljen od istraživača sa Univerziteta Nortistern, Instituta za tehnologiju Masačusetsa i Univerziteta u Glazgovu, objavio je studiju pod naslovom “Birds of a Feather Video-Flock Together: Design and Evaluation of an Agency-Based Parrot-to-Parrot Video-Calling” sistem za međuvrsno etičko obogaćivanje.

Studija je uključivala papige koje su učene zvoniti na zvono, što bi rezultiralo time da im čuvar donese tablet. Ptice bi svojim kljunovima odabrale fotografiju druge ptice na ekranu, a potom bi se pokrenuo videopoziv.

Papige su pokazale ponašanje tokom poziva koje oponaša ponašanje ptica u divljini, rekao je tim.

“Što bi druga ptica učinila, učinile bi i one, pjevale naprijed-nazad. Dakle, bilo je puno prirodnog ponašanja koje smo vidjeli između dviju ptica, iako je između njih bio paravan”, rekla je Dženifer Kunha, stručnjak za ponašanje papiga sa Univerziteta Nortistern za “WHDH-TV”.

Istraživači su rekli da su papige počele razvijati prijateljstva kroz videopozive, pokazujući preferencije za novo upućivanje videopoziva istim pticama na daljinu, prenosi “Upi”.

Podijeli objavu