Izbori 2022. uspješno sprovedeni u skladu sa Zakonom

Opšti izbori u BiH 2022. godine, kao i prijevremeni izbori 2023. za gradonačelnika Zvornika, Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Živinica i načelnika opština Bratunac i Vogošća dobro su organizovani i uspješno sprovedeni u skladu sa izbornim zakonom BiH, zaključak je dvodnevne konferencije koju je u Sarajevu organizovala Centralna izborna komisija BiH.

Tokom konferencije predstavljena je edicija “Izborno pravo u praksi – Opšti izbori 2022”, a predstavljeni su i nalazi monitoringa Misije OEBS-a u BiH u pogledu odgovora pravosudnog sistema na slučajeve izbornih prevara, saopšteno je iz CIK-a.

Na konferenciji su predstavljene i poreporuke završnog izvještaja ODIHR-ove izborne posmatračke misije za Opšte izbore 2022. godine u BiH, kao i preporuke izvještaja o posmatranju Opštih izbora u BiH 2022. godine posmatračke misije Parlametarne skupštine Savjeta Evrope.

Kao završni dokument usvojeni su zaključci koje će CIK naknadno objaviti kroz posebnu publikaciju posvećenu postizbornoj konferenciji.

Dvodnevna konferencija 15. i 16. juna okupila je više od 200 učesnika, organizovana je iz finansijsku podršku Savjeta Evrope i Misije OEBS-a u BiH, a uz logističku podršku Udruženja izbornih zvaničnika u BiH.

Podijeli objavu