Izbori na sjeveru pokrajine nastavak terora nad Srbima

Izbori na sjeveru Kosova, koji su planirani za 23. april, su nastavak terora nad Srbima s ciljem potpune okupacije tog dijela pokrajine, ocijenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je upozorio da najveću odgovornost u pokušaju da se politički i na svaki drugi način porobi srpski narod na sjeveru snosi međunarodna zajednica, koja snažno podržava nasilno održavanje izbora na kojima Srbi neće glasati.

On smatra i da je sastanak Aljbina Kurtija sa četvoricom kandidata njegovog Pokreta “Samoopredenjenje” za gradonačelnike u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije poruka Srbima da će on faktički biti gradonačelnik srpskih opština, a na sjeveru vladati “Samoopredjeljenje”.

To što je Kurti požalio svojim kandidatima pobjedu na nedemokratskim i antisrpskim izborima i predstavio broj 115 koji treba da bude zaokružen, Petković kaže da pokazuje razmjere srbomrzačke politike i programa “Samoopredeljenja” da Kosovo i Metohiju treba etnički očistiti od Srba.

“Sada svi mogu da vide koliko je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u pravu kada je govorio da Kurti sa dva odsto albanske podrške na severu želi da vlada kao gradonačelnik nad 98 odsto srpskog stanovništva, koje ne želi da živi u Kurtijevoj lažnoj državi”, rekao je Petković.

Petković je upitao kako će sada zapadni predstavnici da objasne činjenicu da će čisto srpske sredine i opštine da vodi dva odsto Albanaca koji će jedini da izađu i glasaju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je ocijenio da su licemjerni svi zapadni predstavnici koji su tobože brinuli o regularnosti izbora u centralnoj Srbiji, iako su održani po najvišim demokratskim standardima, dok na Kosovu i Metohiji ne postoji ni mrva brige ili odgovornosti za izborno nasilje koje Kurti želi da sprovede.

Petković je istakao da će država Srbija nastaviti da snažno podržava i vodi računa o svom narodu na Kosovu i Metohiji.

Izbori za gradonačelnike četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru pokrajine i za odbornike u opštinama Leposavić i Zvečan trebalo bi da budu održani 23. aprila, a Srpska lista kao najbrojnija politička partija kosovsko-metohijskih Srba neće učestvovati na njima.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu