Izvedena kompozicija “Iz života u život”

Vokalno-instrumentalna kompozicija “Iz života u život” mladog kompozitora i dirigenta Sergeja Vanjina izvedena je večeras u Kulturnom centru “Banski dvor” u Banjaluci.

Vanjin je, prije izvođenja kompozicije, rekao da ga je za stvaranje tog djela inspirisao sam život, za koji kaže da nije dovoljno predstavljen u muzičkom smislu, u svojim raznim fazama zajedno sa fenomenom smrti.

“Slikovito sam to opisao. Opisano je kroz tekstove, kroz bogoslužbene i crkvene tekstove. Opisan je hrišćanski život”, rekao je Vanjin novinarima.

On je objasnio da kompozicija slušaoca vodi od rođenja, kroz školovanje, liturgiju, vjenčanje, pokajanje, i na kraju ovozemaljskog života, sam čin opela.

“Čin opela i spuštanje tijela u zemlju, za nas pravoslavne hrišćane, nije kraj. Usudiću se reći čak nije ni novi početak, već nastavak života u duhu za koji se i spremamo cijeli ovozemaljski život. Zbog toga, kraj koncerta nije čin opela, već tropar Hristos Voskrese koji najavljuje slavno vaskrsenje i uništenje smrti, život koji nikada ne prestaje, život koji se nastavlja i nastavak života u Hristu Isusu”, rekao je Vanjin.

U izvođenju kompozicije učestvovao je i orkestar studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Združeni hor studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Mješoviti hor “Sretenje” i solista protonamjesnik Borislav Đuričić.

Arhimandrit manastira Osovica otac Teofil napisao je pismo podrške za izvođenje ove kompozicije u kojem navodi da se kompozitor Sergej Vanjin osmjelio da napravi nešto što do sada nije poznato u duhovnoj muzici.

Mladi kompozitor i dirigent Sergej Vanjin, rođen je 1999. godine u Banjaluci, a trenutno mu je mjesto prebivališta u Slatini u Laktašima. Student je završne godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na smjeru kompozicija.

Od srednje škole se aktivno bavi komponovanjem, a u drugom razredu Muzičke škole “Vlado Milošević” napisao je prvu kompoziciju za klavir koja je i javno izvedena u Banjaluci.

Vanjinova djela su se u prethodnom periodu izvodila u Rusiji i Srbiji.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu