Kad “proradi” čir na želucu, bol u stomaku nije jedini znak! Ovo su simptomi koji šalju alarm, pojačavaju se poslije jela

Čir na želucu može da bude uzrokovan raznim faktorima, ali danas se smatra da je najčešće riječ o bakterijskoj infekciji, a ponekad i dugotrajnoj primjeni lijekova protiv bolova. Svi znamo da nezdrave navike utiču na zdravlje, pa tako i pušenje cigareta, konzumiranje alkohola i jako začinjena hrana takođe mogu da povećaju rizik od nastanka čira.

Kada se simptomi pojave, nephodno je da se odmah reaguje, jer komplikacije kao što je pucanje čira, mogu dovesti do krvarenja koje može biti opasno po život. Najčešći simptom je bol u stomaku, koji je uglavnom ravnomjeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana, pa do nekoliko nedjelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crijevu javlja se par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kada je riječ o čiru na želucu, bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.

Ovo su još neki simptomi koji mogu da se jave:

  • nadutost
  • mučnina
  • povraćanje
  • podrigivanje
  • gubitak tjelesne težine
  • pad pritiska
  • crna stolica (ako čir krvari)
  • povraćanje crnog sadržaja (ako čir krvari)

Ljekari ističu da obilni i kasni obroci, u posljednja dva sata, prije odlaska na spavanje, mogu da pogoršaju simptome. Kada je liječenje u pitanju, postoje prirodni načini koji mogu da pomognu, a koji se smatraju najefikasnijima. Flavonoidi, efikasna jedinjenja koja se nalaze u voću i povrću, veoma su pogodna. Namirnice koje su bogate ovim jedinjenjima su soja, mahunarke, kelj, crveno grožđe, jabuke, bobičasto voće, zeleni čaj.

Probiotici, dobre žive bakterije, takođe pomažu kod ovog problema. Jogurt, kefir, miso, kimći, samo su neke od namirnica koje mogu da iskorijene Heliko bakteriju i pomognu kod čira na želucu. Voće, povrće i žitarice svakako su dobre za opšte zdravlje. Pored toga, namirnice su bogate polifenolima, antioksidantima koji sprečavaju nastanak i pospješuju zarastanje čireva.

Iako ljudi često kažu “pukao mi je čir” za čir koji je prokrvario, ta dva stanja nisu isto: perforacija, odnosno “pravo” pucanje čira, podrazumijeva probijanje zida želuca, tako da se sadržaj želuca izliva u trbušnu duplju, zahvata trbušnu maramicu, dovodi do teške infekcije, sepse i život je ozbiljno ugrožen.

Izvor: Mondo

Podijeli objavu