Kako su glasali Turci na Balkanu: Erdogan pobijedio u samo jednoj zemlji

Dvojica predsjedničkih kandidata u Turskoj, aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegov protivnik Kemal Kiličdaroglu su izjavili poslije juče održanih predsjedničkih izbora da mogu da pobjede u drugom krugu koji će, po svemu sudeći, biti 28. maja.

Pravo glasa imali su i Turci koji žive u Srbiji, a prema posljednjim podacima pobjedu je odnio Kiličdaroglu koji je dobio 600 glasova, odnosno 48,2 odsto birača.

Erdoagn je osvojio 565, a Sinan Ogan 60 glasova.

Kiličdaroglu dobio je najveću podršku i u ostalim državama Balkana, osim u Bosni i Hercegovini u kojoj je trijumfovao Erdoagn sa nešto manje od 46 odsto osvojenih glasova.

Erdogan prvi put za 20 godina mora u drugi krug

Erdogan je rekao rano jutros u Ankari da “jasno vodi” na predsedničkim izborima, ali i da je spreman da “poštuje” drugi krug izbora ako bude potrebno.

To je prvi put u 20 godina od kada je na vlasti da će Erdogan morati da ide u drugi krug, koji treba da se održi 28. maja, naspram svog socijaldemokratskog protivnika Kemala Kiličdaroglua.

Kiličdaroglu, kandidat koalicije šest opozicionih partija je takođe izjavio, pred svojim pristalicama noćas, da će prihvatiti drugi krug i obećao pobjedu.

“Ako naša nacija traži drugi krug to ćemo rado prihvatiti. I apsolutno ćemo pobijediti u drugom krugu”, rekao je Kiličdaroglu u Ankari, okružen predstavnicima šest partija iz svoje koalicije, prenosi Telegraf.

On je dodao da Erdogan nije mogao da ostvari rezultat koji je želio uprkos svih uvreda koje je uputio svom protivniku.

“Potreba za promjenom u društvu je veća od (cifre od) 50 odsto, treba apsolutno da pobijedimo i uspostavimo demokratiju u ovoj zemlji”, rekao je Kiličdaroglu, ne pominjući parlamentarne izbore koji su juče održani istovremeno sa predsjedničkim.

Izvor: Nezavisne.com/ Foto: Reuters

Podijeli objavu