Kalabuhov održao predavanje na FPN; Borimo se protiv falsifikovanja istorije

Ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov održao je predavanje na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Govorio je o aktuelnim političkim dešavanjima. Poseban akcenat stavio je na pokušaj relativizacije istorije i umanjenje značaja Rusije u pobjedi nad fašizmom.

Svijet prolazi kroz duboku krizu, a rusofobija nikada veća, što se vidi u pokušajima relativizacije istorije i doprinosa Rusije u pobjedi nad fašizmom, poručio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov studentima banjalučkog univerziteta.

– Јedna od najbitnijih stvari, to je, da kažemo novim generacijama šta se desilo, da se borimo protiv faklsifikovanja istorije. Da oni znaju kakav je bio podvig naših predaka – kaže Kalabuhov.

Predavanju je prisustvovao je veliki broj studenata koji kažu da će im predavanje značajno pomoći u shvatanju globalnih odnosa, ali i pozicije Republike Srpske u njima.

– Da još bolje razumijemo ono što se oko nas dešava. Јer Republika Srpska je tu, danas, baš zbog ove pomoći od strane Rusije i baš zbog toga treba da cijeni svoje partnere i treba da cijeni one koji joj omogućavaju da se na velikoj sceni predstavi i da postigne ono što u budućnosti želi i što će sigurno postići, da bude samostalna, nezavisna i snažna – kaže Dejan Srdić student Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Važno je da studenti, u vrijeme kada se ruska strana priče odbacuje i proglašava za propagandu, imaju mogućnost objektivnog posmatranja geopolitičkih odnosa, smatra akademska zajednica.

– S obzirom da postoji određena medijska tendencija prenošenja informacija i zemalja EU i međunarodne zajednice i NATO saveza prema Rusiji, mi smo mišljenja da treamo čuti i biti objektivni prema svim stranama – istakla je Ranka Perić Romić dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Željko Budimir ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske smatra da je vrlo je važno da u ovoj velikoj histeriji zapada koji postoji prema Ruskoj Federaciji, gdje je rusofobija na svom vrhuncu u savremenom svijetu, važno čuti drugu stranu.

Ambasador Rusije Igor Kalabuhov najavio je da će saradnja obrazovnih ustanova Republike Srpske i Ruske Federacije u budućnosti biti na još većem nivou.

Podijeli objavu