Kalabuhov: Slavimo pobjedu, hrabrost i ljubav prema slobodi i otadžbini (VIDEO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov čestitao je Dan pobjede nad fašizmom, poručivši da danas slavimo pobjedu hrabrost, ljubav prema slobodi i otadžbini.

– Velika mi je čast da vam danas čestitam bez pretjerivanja jedan od najznačajnih praznika u savremenoj istoriji čovječanstva, Dan pobjede nad nacizmom. Na ovaj dan prije 78 godina naši preci su porazili veliko zlo i izvojevali svoje pravo na život, a time i na život svih sljedećih naraštaja – naveo je Kalabuhov u čestitki.

Svaki naš korak danas je, kaže Kalabuhov, omogućen jedino zahvaljujući beskrajnoj snazi duha naših očeva, djedova i pradjedova.

– Danas slavimo pobjedu hrabrost, ljubav prema slobodi i otadžbini. Kažu da je istorija velika učiteljica života. Istorija je temelj između ostalog identičnosti naroda. Ako se istorija prepravlja to nam nosi nepopravljivu štetu za vaspitanje mladih generacija – dodaje se u čestitki.

Kalabuhov ističe da se danas, sa velikim žaljenjem može konstatovati, da neki od njihovihi nekadašnjih saveznika daju sve od sebe kako bi prepisali istorijske činjenice, prikazali sebe u boljem svjetlu, kako bi omalovažili ogromnu i neospornu ulogu Sovjetskog saveza u porazu fašizma.

– Širom Evrope se uništavaju spomenici sovjetskim vojnicima oslobodiocima, a iz udžbenika istorije nestaju cijela poglavlja posvećena Drugom svjetskom ratu. Bez obzira na sva neslaganja u međunarodnim odnosima Rusija se uvijek zalagala za kreiranje sistema jednake i nedjeljive bezbjednosti. Više puta je predlagala zapadnim zemljama dogovore o garancijama bezbjednosti – navodi Kalabuhov.

Ali, kaže Kalabuhov, nisu ih čuli.

– Prosto nisu htjeli da čuju šta je sada apsolutno jasno, jer su se spremali da nanesu novi udar na Donbas, da izvrše invaziju na naše istorijske teritorije uključujući Krim. Do čega je to dovelo već je postalo očigledno. Oni koji zaboravljaju prošlost osuđeni su na ponavljanje istih grešaka. Pothranjivanje neonacističkog i monstuoznog režima u Kijevu nije ništa drugo nego rezultat loše naučene lekcije. Međutim, današnji praznik je tu kao bi podsjetio Zapad kako se završila nacistička priča te daleke 1945.godine. Na isti način će se završiti i ovaj put. U to nema nikakve sumnje – rekao je Kalabuhov.

Podsjetio je da Rusija radi na izgradnji pravednog svjetskog poretka, ravnopravnog i poštenog.

– Ne prihvatamo pokušaje kolektivnog Zapada da nametne svijetu obnovljeno izdanje kolonijalizma. U suštini mi vodimo oslobodilačku borbu. Ovo nije nimalo lako. Neprijatelji se svim snagama trude da nas unište. Da Rusija bude totalno zabranjena. Ali u praksi, Rusija bez obzira na bezbrojne takozvane sankcije i dalje se razvija dok Zapad tone u krizi i beznađu. Zbog toga gube sposobnost da razmišljaju, zaboravljajući pouke Drugog svjetskog rata, tradicije savezništva u borbi protiv nacizma. Ali pobjeda će biti naša – poručio je Kalabuhov.

Povodom ovog velikog praznika, kalabuhov se zahvalio srpskom narodu.

– Zahvaljujemo se srpskom narodu koji danas kao prije 78 godina ostaje uz nas za očuvanje istorijskog pamćenja i svim snagama se protivi falsifikovanju istorije. Visoko cijenimo to kako se ovdje poštuju i njeguju tradicije antifašizma. Ovo je izuzetna čast i radost, imati tako iskrenog pouzdanog partnera i prijatelja kakvog Rusija ima u vama. Dragi moji, od srca svima vama čestitam današnji praznik. Srećan Dan pobjede – poručio je Kalabuhov.

 

Video: RTRS

Podijeli objavu