Kalinić: Odluka Ustavnog suda kap koja je prelila čašu u “tamnom vilajetu”

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH kojom se pokušava legalizovati njegov rad i bez učešća sudija iz Republike Srpske je kap koja je prelila ionako punu čašu bosanskih nevolja u ovom zaista “tamnom vilajetu” usred Evrope, rekao je za RTRS Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

– Sve neodoljivo podsjeća na rane 90-te prošlog vijeka u kojima je zapadnim intervencionizmom uz svesrdnu podršku domaćih vazala generisan jedan od najtragičnijih građanskih sukoba, nakon Drugog svjetskog rata. Tada su se ujedinjeni ruralni i građanski Srbi usprotivili nadglasavanju i otcjepljenju Socijalističke Republike BiH od Јugoslavije (baziranog na tobože građanskom a u osnovi probošnjačkom referendumu) i izabrali su put samopredjelenja stvorivši u januaru 1992.godine samostalnu Republiku Srpsku – ističe Kalinić.

Kalinić podsjeća da su još tada zapadni moćnici odlučili da BiH bude pod kolonijalnom upravom i tako je do dana današnjeg.

– Bez obzira na izvorne principe Dejtona, koji su jasno definisali novu BiH kao zajednicu dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, oni su postepeno kroz OHR, zatim PIK i hibridni Ustavni sud BiH kao i slične nedejtonske tvorevine uključujući i famozna Bonska ovlaštenja uspostavili sve instrumente kolonijalne vlasti i od tobože demokratske Bosne napravili protektorat u srcu Evrope. Ta pogibeljna zapadnjačka politika kulminaciju je dostigla instaliranjem nelegalnog i nelegitimnog Visokog predstavnika i njegovim nakaradnim odlukama kao i neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH posebno kad je riječ o imovini Republike Srpske. Što bi naŠ narod kazao: “Dara je prevršila mjeru!!!” – napominje Kalinić.

Kalinić upozorava da bi do petka trebalo debelo da razmisle oni koji svojim nepromišljenim odlukama, zadojeni kvazigrađanskom, a u suštini muslimansko-unitarističkom idejom o BiH po mjeri jednog naroda guraju u novu spiralu sukoba kuda sve ovo može odvesti ovu zemlju.

– Samo dekolonijalizovana Bosna na bazi izvornog Dejtona ima nekakvih šansi da preživi, a sloboda i ravnopravnost svakog naroda unutar nje je iznad svakog Ustava. Da se razumijemo, Republika Srpska može samostalno bez ovakve antiustavne BiH, ali Bosne kako je propisao Dejton jednostavno nema bez Srpske. Ostaće ono što je da ga parafraziram, svojevremeno govorio Alija Izetbegović: “teritorija koju možemo prosperitetno kontrolisati”. E pa da bude jasno: “Republika Srpska bez obzira na ono što joj je na silu stranim intervencionizmom oteto ima i materijalne i ljudske resurse s kojima možemo i mi “prosperitetno” kontrolisati teritoriju koja nam je jedna kroz jedan pripala po izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu” – ističe Kalinić.

Kalinić ističe da niko ne smije da bude u dilemi, podvučena je crvena crta i popuštanja neće i ne smije biti.

– Sve što nam na osnovu Povelje UN o pravu naroda na samopredjelenje pripada biće uzeto u obzir dokle god te Ujedinjene nacije budu postojale. A svijet se mijenja drastično i unipolarne politike Zapada biće sve manje. A kako se u svemu ovome ponaša opozicija u Republici Srpskoj? Blaga je riječ “kalkulantski”.  Uopšte nije trenutak da svoje frustracije izazvane zaista državničkim ponašanjem i Milorada Dodika i Željke Cvijanović kao i vladajuće koalicije liječe kroz infantilno ponašanje u trenucima koji su zaista prelomni za naš narod i njegovu budućnost na ovim prostorima. Neka se samo sjete kako je ranih 90 -ih državotvorni SDS okupio Srbe različitih provenijencija pod jedan krov i stvorio Srpsku koju je poslije uspješno odbranio naš narod i Vojska Republike Srpske – zaključio je Dragan Kalinić.

Podijeli objavu