Karan: MUP opredijeljen za dalje angažovanje kapaciteta u cilju doprinosa globalnom miru

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan čestitao je Međunarodni dan mirovnih snaga policijskim službenicima koji su angažovani u mirovnim misijama UN, te poručio da je Ministarstvo opredijeljeno da nastavi sa angažovanjem svojih kapaciteta s ciljem doprinosa globalnom miru i stabilnosti.

– Upućivanje naših pripadnika u UN mirovne misije u svijetu je i naša međunarodna obaveza i strateški cilj. Naši pripadnici imaju veliko iskustvo i upravo njihov angažman u kriznim područjima u svijetu i zapaženi rezultati pokazuju stepen stabilnosti i razvoja MUP-a Republike Srpske i visinu doprinosa koji naša policija daje na međunarodnom planu – istakao je Karan.

U saopštenju MUP-a se navodi da pripadnici MUP-a ostvaruju zapažene rezulatate i njihov kvalitet je prepoznat u mirovnim misijama u kojima su angažovani, a u prilog tome govori činjenica da su tri pripadnika bila i profesionalo angažovana u UN /Јužni Sudan, Brindizi i Gvineja Bisao/.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske već 23 godine učestvuju u mirovnim misijama UN sa zadatkom pružanja podrške lokalnoj policiji, a trenutno ih je osam /pet u Јužnom Sudanu i troje na Kipru/.

Do sada je na redovnim, poluprofesionalnim i profesionalnim pozicijama u UN mirovnim misijama Istočni Timor, Liberija, Kipar, Sudan, Јužni Sudan, Kongo, Brindizi i Gvineja Bisao učestvovalo više od 100 pripadnika MUP-a Srpske.

Međunarodni dan mirovnih snaga obilježava se da bi se odala počast svim muškarcima i ženama koji su služili i služe u mirovnim misijama UN, zbog njihovog visokog nivoa profesionalizma, posvećenosti i hrabrosti, ali i da se iskaže čast i prisjeti se svih onih koji su dali živote za očuvanje mira.

Podijeli objavu