KFOR preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan; Protesti Srba i danas

Protesti Srba ispred zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok biće nastavljeni i danas.

Najavljeno je da će istrajati u zahtjevu da se sa sjevera Kosova i Metohije povuku specijalne jedinice ROSU i da četiri nelegalno izabrana gradonačelnika odustanu od ulaska u opštinske zgrade.

Na improvizovanom stolu iza bodljikave žice nedaleko od zgrade Opštine Zvečan, zaposleni u Privremenom organu simbolično su se upisivali u spisak onih koji su došli danas na posao.

Oskrnavljen je spomenik na putu Štrpce – Brezovica podignut u znak sjećanja na 46 žrtava, među kojima je bilo i 12-oro djece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Јevtić objavio je da je spomenik oskrnavljen u srijedu veče.

KFOR jutros preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan

Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu.

To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmЈeste na mЈestima gdЈe su bili pripadnici takozvane kosovske policije.

Takođe, dodatne snage KFOR-a raspoređene su na ulazu u Zvečan iz pravca Kosovske Mitrovice.

Iz Srpske liste je rečeno da će protesti biti masovniji u svim opštinama i da Srbi neće prihvatiti da u zgradama opština borave pripadnici ROSU jedinice, koju vani “obezbjeđuju” pripadnici Kfora.

Iz KFOR-a je upućen apel svim stranama da se uzdrže od bilo kakvih incidenata i sukoba i da se rješenje situacije mora tražiti u dijalogu.

Podijeli objavu