Kina i Rusija mogu zatražiti prijevremeno zatvaranje OHR-a

Ni Kina niti Rusija ne priznaju autoritet Kristijana Šmita i mogu zatražiti prijevremeno zatvaranje OHR-a u debati ovog mjeseca, saopšteno je na sajtu Savjeta bezbjednosti UN uoči sjednice zakazane za 10. maj na kojoj će biti održana redovna, šestomjesečna rasprava o situaciji u BiH.

U saopštenju je navedeno da uloga OHR-a ostaje ključno pitanje za Savjet bezbjednosti.

Kao jedna opcija za Savjet pominje se razmatranje “predsjedničke izjave” kojom se predlaže revizija buduće uloge OHR-a u zamjenu za priznanje Šmitovog legitimiteta od Kine i Rusije.

Drugo važno pitanje je potreba da se razmotre pitanja u vezi sa “sve većim nacionalističkim i separatističkim akcijama i retorikom”.

Šmitova uredba od 27. februara, kojom se suspenduje zakon Narodne skupštine Republike Srpske o imovini koju koriste vlasti Republike Srpske, biće ključni pokazatelj spremnosti rukovodstva Srpske da ospori autoritet OHR-a i odlučnosti Šmita da sprovede naredbe ako Republika Srpska odluči da pruži otpor, piše u saopštenju.

– Članovi Savjeta mogu razmotriti izdavanje predsjedničke izjave kojom se potvrđuje kontinuirana relevantnost Dejtonskog sporazuma i pozivaju sve strane da se uzdrže od retorike i akcija koje izazivaju podjele – navedeno je u saopštenju.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu