Klub srpskog naroda neće prihvatati izvještaje sa neustavnim formulacijama

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je danas da sve institucije prilikom dostavljanja izvještaja trebaju obratiti pažnju na ustavne formulacije, jer ih Klub srpskog naroda neće prihvatiti, iako su dobro napisani.

Ona je u toku diskusije u Domu naroda o Izvještaju o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu rekla da je u njemu prisutno neustavno navođenje termina u oblastima u kojima se objašnjava situacija donošenja esencijalne liste lijekova ili pitanja državne imovine.

Prema njenim riječima, na 29. stranici Izvještaja gdje se objašnjava zašto nije došlo do usvajanja esencijalne liste lijekova, nepravilno se navodi da su entitetska ministarstva niži nivoi vlasti.

“Nema prostora da se to nazove nižim nivoom vlasti, jer su to vlasti sa ustavnim nadležnostima”, naglasila je ona i dodala da se slični termini navode i u dijelu izveštaja gdje se govori o državnoj imovini.

Delegati Doma naroda usvojili su danas Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2021. godinu sa sugestijom Snježane Novaković Bursać da se koriste ustavne formulacije u izvještaju.

Delegati su danas usvojili i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

Delegati danas nisu usvojili izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i finansijski plan BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao ni izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima za 2022. godinu.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš rekla je da je potrebno ubrzati proces dostavljana izvještaja u narednom periodu, jer se danas, raspravlja o izvještajima za prošlu, odnosno pretprošlu godinu.

Entitetske većine nije bilo danas za izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH za 2021. godinu.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu