Ko je bio Mark Daniel Leger?

Kanadski vojnik, Mark Daniel Leger, položio je svoj život 2002. godine, a srpska javnost ni dan danas nije upoznata sa podvizima ovog mladog vojnika dobrog srca.

Leger je služio mirovnu misiju u Livanjskom polju tokom 2000. godine. Kanadski vojnici tada su o Srbima iz Livanjskog polja znali toliko da su oni “agresori i koljači”.

Leger je ipak nakon što je svojim očima vidio zapaljena ognjišta, crkve, škole, razrušena groblja u svakom selu, prihvatio Srbe kao prijatelje i odlučio da im pomogne.

Broj srpskih povratnika tada bio je ravan nuli.

Markan, kako su ga od milja zvali mještani, odlučuje da obezbijedi pomoć u vidu materijala za sanaciju krovova i stolarije.

Ipak, osim materijalne pomoći, najveći podvig mladog vojnika bilo je prenošenje stvarne istine o Livanjskim Srbima. Tu istinu pokušavao je da prenese na Zapad i da svom narodu predoči ko su u stvari Srbi.

Sudbina se, slučajno ili ne “poigrala” sa Markanom, te on 2002. godine dobija prekomandu, ni manje ni više, nego na Avganistansko ratište.

Nedugo poslije, baš američki avion ispaljuje laserski navođenu raketu, te Mark, zajedno za još trojicom kolega gine.

Livanjski Srbi poslali su pismo saučešća Markovoj supruzi Marilun Leger, koja zatim dolazi u selo Vrbica i pomaže obnovu škole, parohijskog doma i crkve.

Našalost, većina ljudi i nakon toliko godina, nije upoznata sa likom a ni sa djelom Marka Daniela Legera. Većina ljude i dalje na isti način gleda na zapadnjake i generalizuje njihove postupke.

Markan je bio dokaz da ipak postoje dobri i humani ljudi, a to Srbi iz Livanjskog polja neće nikada zaboraviti.

Slava mu!

 

Izvor informacija/foto: otacastvo

Podijeli objavu