Kojić: Pravosudne institucije BiH provode politike na štetu Srpske

Pravosudne institucije BiH su mehanizam u rukama određenih politika koje se provode na štetu Republike Srpske, ali i Ustava i zakonskih propisa, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Ističući važnost postizanja nacionalnog balansa u Tužilaštvu i Sudu BiH, kao i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, Kojić je najavio da će u narednom periodu biti pokretanje inicijativa za otklanjanje disbalansa u smislu diskriminacije kada je u pitanju zapošljavanje Srba.

Kojić je naveo da je samo od Tužilaštva BiH u roku dobio odgovor na postavljeno poslaničko pitanje koje se odnosi na brojčanu i procentualnu zastupljenost i entitetsko mjesto prebivališta zaposlenih u Sudu, Tužilaštvu i VSTS, a da je danas u poslaničkom klubu vidio da je stigao odgovor VSTS.

Najavljujući da će napraviti analizu kada dobije odgovore od svih institucija, Kojić je naveo podatke koje je dobio iz Tužilaštva BiH i uporedio ih sa podacima jedino priznatog popisa stanovništva u BiH iz 1991. godine.

– Kada je u pitanju administrativno-tehničko osoblje u Tužilaštvu BiH – 56 odsto je Bošnjaka iz Federacije BiH u odnosu na 43 odsto po popisu iz 1991, dok je Srba 11 odnosno 22,9 odsto u odnosu na 31 odsto iz 1991. godine – istakao je Kojić.

On je dodao da je sa osobljem nacionalna struktura još narušenija – odnosno da je Bošnjaka iz FBiH 54 odsto, a Srba iz Republike Srpske 23 odsto.

– Ovdje imamo Srbe iz Federacije BiH koji su imali prebivalište u FBiH u kontinuitetu i bili čak pripadnici takozvane Armije BiH – rekao je Kojić i podsjetio da je u doba kada je glavni tužilac BiH bio Goran Salihović na ovaj način pokušano da se ispravi disbalans.

Kojić je naveo da je u doba Salihovića zapošljavanje vršeno putem IPA projekata i da tu postoji ozbiljan disbalans u korist Bošnjaka iz FBiH kojih je zaposleno 72,7 odsto, dok je Srba svega 18,8 odsto.

– Ono što sam vidio u odgovoru VSTS i tamo je ozbiljan i zabrinjavajući disbalans – rekao je Kojić i najavio pokretanje inicijativa kojima će se taj disbalans na štetu Srba ispraviti.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu