Kopernikus: Vrućine nam “ne ginu” ni ove godine!

Služba Kopernikus koja se bavi proučavanjem klimatskih promjena, u svom najnovijem izvještaju, objavila je da je 2022. bila peta najtoplija godina na globalnom nivou.

Ono što dodatno zabrinjava je da bi 2023. mogla da bude još toplija zbog očekivanog povratka El Ninja, fenomena koji nastaje usljed promjena pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog okeana.

– Vidjeli smo dugotrajne toplotne talase, kao i sušu u većem dijelu kontinenta. Imali smo ogromne emisije ugljenika iz šumskih požara. Ti požari su počeli ranije nego što je očekivano, a sezona je trajala duže od prosjeka. Vidjeli smo i rekordno topljenje leda sa glečera u evropskim Alpima. Klimatske promjene nisu problem budućnosti, to je sadašnji problem ili izazov kojem svi treba da se prilagodimo i sa kojim živimo – ističe Samanta Bardžes iz Copernicus Climate Change Service-a.

Klimatski modeli sugerišu da će, poslije tri godine La Ninje u Tihom okeanu, koja generalno blago snižava globalne temperature, svijet ove godine doživjeti povratak u El Ninjo, topliji pandan.

Tokom El Ninja, vjetrovi koji obično duvaju na zapad duž ekvatora usporavaju, a topla voda se potiskuje na istok, stvarajući toplije površinske temperature okeana.

– Trenutno je globalna temperatura za 1,2 stepena viša u odnosu na period prije industrijskog razvoja. Očekujemo da ćemo početkom 2030. dostići 1,5 stepen više. Dakle, za nekoliko godina, možda i ranije, u zavisnosti od toga šta se bude dešavalo sa emisijom gasova staklene bašte – zaključuje Bardžes.

Izvor: Agencije

Podijeli objavu