Košarac: Blokada istočne interkonekcije je politika destrukcije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da želi da vjeruje da u Predsjedništvu BiH neće biti zaustavljena Nova istočna interkonekcija, nakon što je Savjet ministara dao saglasnost za pokretanje pregovora sa Srbijom radi zaključivanja sporazuma o realizaciji ovog strateškog projekta.

Košarac je istakao da bi to značilo da doslovno dva čovjeka /članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić/ blokiraju razvoj i Republike Srpske i Federacije BiH.

– Sasvim sigurno bi i građani FBiH to ocijenili kao politiku destrukcije i opstrukciju razvojnih projekata, ali i sprječavanje stvaranja uslova za bolje ekološke standarde i čist vazduh – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je napomenuo da je Nova istočna interkonekcija strateški projekat za Republiku Srpsku, te da postoji realna osnova da jedna četvrtina, odnosno 25 odsto njenih kapaciteta, bude ustupljeno FBiH, primarno Tuzlanskom kantonu.

– Da paradoks bude veći, Denis Bećirović živi u Tuzli. Kako će objasniti svojim sugrađanima u najmnogoljudnijem kantonu da je protiv gasifikacije Tuzlanskog kantona? Negativan stav dvojice članova Predsjedništva BiH direktna je prijetnja i negativno će se odraziti na svaku kuću u Republici Srpskoj i federaciji BiH, koje bi mogle biti snabdjevene gasom iz Nove istočne interkonekcije – ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan opravdan razlog da delegaciji za pregovore bude onemogućeno da krene u razgovore sa predstavnicima Srbije u cilju zaključivanja sporazuma o izgradnji Nove istočne interkonekcije.

– Po ko zna koji put ću naglasiti da Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou nemaju ništa protiv razvojnih projekata u federaciji BiH. Spremni smo podržati i Јužnu interkonekciju, jer smo svjesni da diverzifikacija i omogućavanje više izvora snabdijevanja gasom znače dugoročnu energetsku stabilnost, razvoj privrede i jeFtiniji energent za domaćinstva – naglasio je Košarac.

Ukoliko u Predsjedništvu BiH bude blokada, istakao je Košarac, odgovornost će snositi Denis Bećirović i Željko Komšić.

– Ukoliko se nastavi sa opstruisanjem Nove istočne interkonekcije, očigledno će se desiti da svi projekti budu zaustavljeni. Odgovornost za blokadu institucija na nivou BiH biće na dvojici članova Predsjedništva BiH, koji će morati da objasne građanima i svojim glasačima zašto su protiv razvojnih projekata – poručio je Košarac.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu