Košarac: Pamtimo žrtve i herojski podvig Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je 16. juni simbol otpora, odbrane i stradanja srpskog naroda na području Sarajevsko-romanijske regije u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Danas kada obilježavamo godišnjicu odbrane Sarajevsko-romanijske regije, znamo da je 16. juna 1995. godine potvrđena pobjeda Vojske Republike Srpske /VRS/ i srpskog naroda na ovim prostorima – istakao je Košarac u izjavi za Srnu povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

On je naglasio da je Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske bio nosilac odbrane i otpora, te da nikada neće biti zaboravljene ogromne žrtve u odbrani ovog područja, na kojem je stradao svaki peti pripadnik ovog korpusa, a njih 10.000 je ranjeno.

– Dužni smo da pamtimo i cijenimo ogromnu žrtvu Vojske Republike Srpske i srpskog naroda Sarajevsko-romanijske regije. Ne zaboravljamo junaštvo i hrabrost naših ljudi! Iako su svakodnevno prolazili kroz teške i velike vojne akcije, istrajali su i odbranili svoja ognjišta – poručio je Košarac.

On je naglasio da je više od 4.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske položilo živote za slobodu i Republiku Srpsku.

– Vojničko groblje ‘Novi Zejtinlik’ i manastir Sokolica na Ravnoj Romaniji na čijim su zidovima uklesana imena 4.210 boraca poginulih u odbrani ove regije, najvidljiviji su podsjetnik na herojske podvige iz prošlosti. Današnji dan mora nam služiti kao opomena da čuvamo našu otadžbinu Republiku Srpsku, ali i kao putokaz ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti – poručio je Košarac.

Podijeli objavu