GrO NPS Banjaluka: Košarkaški teren „Mozzart“ nekoliko desetina metara od Srpska Open-a devastiran!

Gradski odbor Narodne partije Srpske Banja Luka apeluje na gradsku vlast da što prije preuzme inicijativu za rekonstrukciju košarkaškog terena!

Košarkaški teren u parku „Mladen Stojanović“, koji je bio dio projekta kompanije „Mozzart“ – „Sto terena za jednu igru“ iz 2018. godine okupljao je veliki broj sportista u prethodnih pet godina, a danas je gotovo neupotrebljiv.

Na svega sto metara od centralnog terena, gdje se mogao gledati jedan od najvećih tenisera današnjice Novak Đoković, sada su ostale pokidane mrežice, polomljene table, ostaci materijala od Srpska open-a i devastirana podloga.

Ovo ukazuje na dotrajalost ovih terena i potrebu veće inicijative svih nadležnih da se mjesto gdje su se nekada gledali talenti Banja Luke ne bi pretvorilo u potpuni pustoš, a da omladina ne bude primorana da svoje treninge i zabavu traži negdje drugo.

O navedenim problemima govori i Mihajlo Zvonar, predstavnik KK Borac Banja Luka i organizator BizRekLige grada Banja Luka:
„Moram da konstatujem da je 90 košarkaških terena u gradu u katastrofalnom stanju. Prošle godine KK Borac je samoinicijativno renovirao teren kod Osnovne škole ‘Jovan Dučić’ u Zalužanima, a od tada, koliko sam upućen, više nijedan košarkaški teren nije rekonstruisan. Odgovornost je ovde na građanima i na gradskoj vlasti, a ja vjerujem da se za ovo mogu pronaći sredstva“, kazao je Zvonar.

Koliko su tereni značajni građanima govori i činjenica da je nekoliko mještana 2022. godine samoinicijativno prikupilo sredstava radi obnove određenih dijelova terena.

Kako je Zvonar dalje kazao, kvalitetni i dostupni tereni u najvećoj mjeri motivišu djecu da se bave sportom.

„Tereni su ključni faktor u afirmaciji mladih talenata jer pružaju jednaku priliku svima da treniraju košarku bez troškova. Mnogi košarkaši su ovako započeli karijere. Tako što su ih stručni ljudi vidjeli kako svoje dane provode baveći se ovim sportom“, kazao je Zvonar.

Prema njegovim riječima, u ovoj situaciju kontradiktornost je i više nego očigledna, što, kako dodaje, nije ništa novo za naše društvo.

„Dok inicijativa ne krene od strane građana i sportista, ništa se neće promijeniti. S obzirom da živimo u partitokratskoj državi, apelujem na sve pozicione i opozicione partije da se uključe u postupak rješavanja problema koji je bitan za društvenu zajednicu“, zaključuje Zvonar.

S tim u vezi poručuje gradskoj vlasti da razmisle da li je ovo samo ulaganje u nove table, mrežice, podlogu, ili je ovo ulaganje u našu omladinu, sport i zdravlje djece, uzimajući u obzir investicije za turnir Srpska open i rekonstrukciju terena u parku „Mladen Stojanović“ čija je glavna ideja bila upravo razvoj i unaprijeđenje sporta u gradu.

Podsjećamo da se pri rekonstrukciji terena pomenute 2018. godine, tadašnji gradonačelnik Banja Luke zahvalio kompaniji „Mozzart“ na projektu i naglasio koliko je ovo značajan korak za razvoj mladih talenata. Par godina nakon, nažalost zub vremena i ulaganja u druge projekte je doveo do sada neupotrebivih terena.

U nastavku pogledajte slike trenutnog stanja „Mozzart“ terena u parku „Mladen Stojanović“.

Trenutno stanje 1

IMG 20230528 201947

Trenutno stanje 3

 

Insajder.ba

Podijeli objavu