Kosovo i Metohija: Počelo raspoređivanje dodatnih snaga

Komanda združenih NATO snaga u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu i Metohiji kao podrška snagama Kfora, uz poruku da nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosmetu.

“NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti”, navodi se u objavi Komande združenih snaga na “Tviteru”.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji status pripravnosti za raspoređivanje sa 14 na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju Kfor ako bude potrebno, piše u objavi.

U objavi se dodaje da je “raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu razborita mjera da se obezbijedi da Kfor ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbjednost u skladu sa mandatom dobijenim od Savjeta bezbjednosti UN”.

“Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu”, saopštio je komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

Iz Komande NATO-a u Napulju naveli su da pažljivo prate situaciju na Kosovu i Metohiji i poručili da će nastaviti koordinaciju sa Kforom kako bi osigurali da Kfor raspolaže svim potrebnim snagama i mogućnostima da nepristrasno osigura bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine.

Pripadnici Kfora su danas popodne počeli razvlačenje bodljikave žice oko opštinskih zgrada u kojima su, uprkos zahtjevu tamošnjih Srba, i dalje stacionirani pripadnici ROSU jedinice.

Izvor: SRNA/ Foto: AP

Podijeli objavu