Kovačević: Republika Srpska je vječna kategorija i ona će opstati

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da je Republika Srpska vječna kategorija i da će opstati i Srpska, i njena obilježja, bez obzira što to nekima smeta.

Kovačević je rekao da inicijativa o uklanjanju tabli “Dobrodošli u Republiku Srpsku”, koja se često pojavljuje, navodi na zaključak da je očito da Republika Srpska nekome smeta, ali će Republika Srpska bez obzira na to opstati.

“Ukoliko nekome smeta Republika Srpska, moramo reći da je to njihov problem, a Republika Srpska je tu, ona je zvanična potvrđena kategorija međunarodnim Dejtonskim mirovnim sporazumom, garantovana i od najvećih svjetskih sila i to će biti trajna i vječna kategorija”, rekao je Kovačević novinarima i dodao da je sve u tom segmentu urađeno u skladu sa zakonima i Ustavom.

On je podsjetio da je Republika Srpska, koja je nastala 9. januara 1992. godine proglašenjem u svojoj Narodnoj skupštini, međunarodno potvrđena potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Kada neko problematizuje table na kojima su zvanična obilježja Republike Srpske koja se koriste u skladu sa važećim zakonima i propisima, koji su u skladu sa Ustavom i Republike Srpske i BiH, očigledno da nije po srijedi humanitarna ili namjera koja treba da uvede bilo kakav red, nego je namjera sitnopolitička i ubiranje najjeftinijih političkih poena tako što ćete da bacite kamen na Republiku Srpsku”, ocijenio je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska otvoreno društvo u kojem su zaštićeni svi njeni građani bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo kakvu pripadnost.

“To kakva je Republika Srpska najbolje se pokazuje ovih dana kada se u Srpskoj održava teniski turnir `Srpska open`, na kojem učestvuje najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, (jedan od najboljih ruskih tenisera Andrej) Rubljov koji je prije dva dana osvojio turnir u Monte Karlu i odmah naredni dan doputovao u Banjaluku u Republiku Srpsku, a učestvuju mnogi poznati teniseri iz cijele Evrope i svijeta i BiH i svi su prihvaćeni na najbolji mogući način”, istakao je Kovačević.

Osvrćući se na prijedloge zakona o akcizama i PDV-u koji nisu dobili podršku, Kovačević je rekao da je to pitanje razmatrano u prošlom mandatu, da o tim prijedlozima Savjet ministara nije postigao saglasnost, dok je o pitanju izmjena Zakona o PDV-u Uprava za indirektno oporezivanje BiH dala negativno mišljenje.

“Kada ne postoji saglasnost Savjeta ministara, koji je adekvatna institucija za mišljenje o nekom zakonskom prijedlogu, te ako je i mišljenje UIO negativno, onda je ovakav stav o tim zakonskim prijedlozima jasan”, pojasnio je Kovačević.

On je dodao da o tim temama može da razgovara nova parlamentarna većina.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije podržao inicijativu delegata Džemala Smajića o uklanjanju oznaka koje nemaju znak BiH na svim graničnim prelazima jer je za to nedostajala podrška entitetske većine.

U Smajićevoj inicijativi se navodilo da Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara u roku od 30 dana ukloni “nelegalne oznake koje nemaju `državnih` znakova iz graničnih pojasa na svim graničnim prelazima u BiH” i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavanja ovih situacija.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu