Kovačević: Republika Srpska uvijek za podršku domaćim poljoprivrednicima

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević u toku rasprave o godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja BiH za 2020. godinu istakao je da je Republika Srpska uvijek bila za podršku domaćoj proizvodnji, ali da za to iz Federacije BiH nije postojala podrška.

Kovačević je rekao da je jasna nadležnost Ministarstva spoljne trgovine u Savjetu ministara, ali za samu organizaciju poljoprivredne proizvodnje i upravljanje tom proizvodnjom nadležnost je na entitetima, a u FBiH je to podijeljeno još i na kantone.

On je istakao da su SNSD i Republika Srpska uvijek bili za podršku domaćoj poljoprivredi na način da se zabrani ili ograniči uvoz kultura u periodu njihovog prispijeća u poljoprivredi u BiH, ali, nažalost, iz FBiH nikada nije postojala podrška za takve politike koje su predlagane iz Srpske, na prvom mjestu od aktuelnog predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji je tada bio premijer.

– To je ograničeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU. Podsjetiću vas da smo 2016. godine imali pregovore sa EU, da je Republika Srpska upravo problematizovala tada potpisivanje tog sporazuma zbog poljoprivrede i situacije u kojoj će se naći poljoprivrednici u Republici Srpskoj i FBiH – naveo je Kovačević.

On je podsjetio da je u BiH dolazio tadašnji ministar poljoprivrede Savezne Republike Njemačke Kristijan Šmit, te da je Republika Srpska vodila pregovore sa njim, objasnili mu da će poljoprivredni proizvođači i u Srpskoj i u BiH doći u nepovoljan položaj jer neće biti u mogućnosti da daju takve subvencije kakve daju zemlje EU i da će domaći poljoprivredni proizvođači automatski biti u nepovoljnom položaju jer će domaće tržište biti otvoreno za proizvođače iz zemalja koji će moći da, s obzirom na mnogo značajnije podsticaje, spuste cijenu i da ta cijena bude konkurentnija od one kod domaćih proizvođača.

– Nažalost, ni tada nije postojala podrška FBiH i došli smo u poziciju u kojoj se nalazimo. Ali, mi iz Republike Srpske ćemo uvijek biti spremni da zaštitimo domaće proizvođače i da ograničimo ili zabranimo iz drugih zemalja uvoz onih kultura u periodu njihovog prispijeća u poljoprivredi u Srpskoj i BiH – istakao je Kovačević.

Kovačević je, reagujući na prijedlog Šefika DŽaferovića da se Savjet ministara zaduži da na svakih šest mjeseci razmatra stanje u poljoprivredi u BiH, rekao da je oblast poljoprivrede u isključivoj nadležnosti entiteta, zbog čega će biti protiv ovakvog zaključka.

– Republika Srpska dobro gazduje poljoprivredom. Agrarni budžet je povećan za 70 odsto i iznosi 180 miliona KM, od čega 60 odsto odlazi sada na podsticaje našim poljoprivrednim proizvođačima – istakao je Kovačević.

On je dodao da u Srpskoj ne postoji neobrađeno zemljište.

– Naprotiv, u Republici Srpskoj imamo problem da se za ono zemljište koje postoji kao državno vlasništvo Republike Srpske javlja toliko broj ljudi da traži koncesiju, te smo nedavno imali i proteste jer su naši poljoprivredni proizvođači bili nezadovoljni načinom na koji je ta državna imovina Republike Srpske, poljoprivredno zemljište, bila raspoređena poljoprivrednim proizvođačima. Sve u svemu, nadležnost poljoprivrede je na Srpskoj – rekao je Kovačević.

Podijeli objavu