Kovačević: Šmit je neizabrani tutor bez legitimiteta i snage

 Delegat Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević, koji je ove sedmice boravio u Stokholmu, istakao je da ohrabruje činjenica da su predstavnici Parlamenta Kraljevine Švedske pokazali razumijevanje za iznesene stavove o Kristijanu Šmitu i samoj poziciji visokog predstavnika.

Na sastanku sa potpredsjednicima Parlamenta Kenetom Forslundom i Kerstin Lundgren,
Kovačević je jasno naglasio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, da nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da nema legitimitet koji mu je trebao da da Savjet bezbjednosti UN.

“Neizabrani tutor i diktator koji poništava i nameće zakone sigurno nije u skladu sa vrijednostima EU”, istakao je Kovačević na sastabku sa potpredsjednicima Parlamenta Švedske.

On je upoznao sagovornike i da je politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj stabilna, te da Srpska teži evropskim integracijama, ali isključivo na bazi Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

Kovačević je zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinkom Čavarom učestvovao u radu dvodnevne Interparlamentarne konferencije o energetici, koja je održana 23. i 24. aprila u Parlamentu Kraljevine Švedske, koja trenutno predsjedavaja Savjetom Evropske unije.

Tom prilikom Kovačević se kratko susreo i sa liderom švedskih demohrišćana Ebom Buš, koja je trenutno vicepremijerka i ministar energetike i industrije u Vladi Kraljevine Švedske.

On je upoznao Bušovu o činjenici da je Republika Srpska energetski stabilna i da je izvoznik električne energije, kao i da sve više ulaže u obnovljive izvore energije, što predstavlja i ogroman petencijal za strana ulaganja u Srpsku.

Posljednji dan boravka u Stokholmu Kovačević i Čavara posjetili su Ambasadu BiH u Kraljevini Švedskoj i upoznali se o njenom radu i funkcionisanju, kao i o problemima s kojim se susreću državljani BiH u Kraljevini Švedskoj.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu