Ković: Ukidanje zabrane ulaska potvrda suvereniteta Srpske

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je da je ukidanje zabrane njegovog ulaska u BiH potvrda suvereniteta Republike Srpske i njenog prava da sama donosi odluke o tome koga želi, a koga ne želi na svojoj teritoriji.

Ković je za Srnu istakao da je ova zabrana bila i potvrda koliko daleko se ide u represiji protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

– Riječ je o sprečavanju i poništavanju jednog od osnovnih i ljudskih prava, a to je pravo na slobodu misli i govora. Kažnjen sam zbog onoga što sam mislio i govorio, prije svega na univerzitetima Republike Srpske, a ako hoćete, i BiH – rekao je Ković.

On izrazio nadu da će zabrana ulaska u BiH biti ukinuta i ostalima.

– Јer, ne zaboravimo, advokat Goran Petronijević i ja nismo jedini kojima je zabranjen ulazak. Na toj listi se nalaze mladi novinar i pisac Nikola Јović, istoričar Aleksandar Raković, general /Bratislav/ Dikić, a potencijalno i neki drugi građani Srbije – naveo je Ković.

Ugledni srpski istoričar rekao je da jedva čeka da se vrati u Istočno Sarajevo i ponovo vidi svoje studente i kolege na Univerzitetu u tom gradu.

– Nadam se da ću sada u Republiku Srpsku dolaziti još češće, jer sada sam još bolje razumio koliko mi ona znači – poručio je Ković.

Ministar bezbjednosti u Savjetu inistara BiH Nenad Nešić potvrdio je juče Srni da su univerzitetskom profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po bezbjednost BiH”. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Podijeli objavu