Krunisan britanski kralj Čarls III

Ceremonija krunisanja britanskog kralja Čarlsa III završena je u Vestminsterskoj opatiji oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu.

Nadbiskup Džastin Velbi stavio je krunu kralja Edvarda na glavu Čarlsa III što je najjznačajniji dio ceremonije krunisanja.

Prije kralja u opatiju su stigli članovi kraljevske porodice, među kijima i njegov sin Hari. Stariji sin Vilijam je sa suprugom Kejt ušao o opatiju kao prethodnica kralja i kraljice Kamile.   Zlatni i sveti simbol monarhove vlasti, kruna svetog Edvarda, koristi se samo jednom za vrijeme vladavine. Danas će biti stavljena na glavu Čarlsa III, uz uzvike “Bože čuvaj kralja”.

Unutar opatije Čarls će sjediti u Edvardovoj stolici i držaće vladarevo žezlo, predmet koji predstavlja kontrolu nad britanskom nacijom. Imaće i vladarsku kuglu. Tokom krunisanja Čarlsa će upitati hoće li upravljati Velikom Britanijom i drugim nacijama Komonvelta uz poštovanje zakona i pravde te hoće li održati hrišćanstvo u naciji. Krunisanju prisustvuju brojni svjetski državnici, osim onih iz Rusije, Bjelorusije, Sjeverne Koreje, Nikaragve.

Čarls III će biti zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i on će tako postati 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine. Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži nasljednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

Izvor: Nezavisne.com/ Foto: Tanjug/AP

Podijeli objavu