Kukolj: Spisak spasene srpske djece značajan istorijski dokument

Predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Dobrila Kukolj smatra da je objavljeni originalni spisak Diane Budisavljević sa imenima i prezimenima 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske značajan istorijski dokument koji će spriječiti svaki pokušaj dalje revizije istorije na štetu srpskih žrtava.

– Ovaj spisak doprinijeće rasvjetljavanju mnogih istorijskih činjenica i događaja vezanih za stradanje srpske djece u sistemu koncentracionog logora Јasenovac, kao i djece koju je spasila Diane Budisavljević – rekla je Kukoljeva Srni.

Kukoljeva, koja je kao desetogodišnja djevojčica provela tri mjeseca u logoru Јasenovac, kaže da su djeca u to vrijeme u logoru tražila majke koje su odvedene na prinudni rad ili su ubijene i nikada im se nisu vratile.

– U to vrijeme bilo je važno sačuvati svaki dječiji život, zbog čega je objavljivanje ovakvog spiska značajno za istoričare i cjelokupnu javnost u regionu – navela je Kukoljeva.

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posjed originala spiska Diane Budisavljević sa imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen, saopštio je direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu