Lamborghinijev traktor košta skoro 490.000 evra

Lamborghini Centenario vrijedan 1,75 miliona evra pojavio se 2016. godine kako bi se obilježio 100. rođendan osnivača Ferruccija Lamborghinija, a umjetnik Adler Capelli je imao drugu ideju.

Capellli je iskoristio dijelove postojećih vozila iz šezdesetih godina prošlog vijeka kako bi kreirao pet novih, ali ujedno i starih remek-djela, a jedno od njih je prikazano na fotografijama. Naime, riječ je o traktoru.

Prije nego je Farruccio postao poznat po automobilima, on se bavio proizvodnjom traktora koristeći dijelove ratnih vozila koja su se prestala koristiti. On i njegova kompanija su ostvarili veliki uspjeh, a kompanija Lamborghini Trattori postoji i danas.

Detalja o traktoru prikazanom na fotografijama je malo, ali poznato je da ima pogon na dva točka, manuelni mjenjač dizelski 2,2-litarski trocilindrični DLA 35 motor te da je prešao 500 kilometara.

lambordzini1

Umjetnik Adler Capelli je odlučio da ga ne lakira kako bi vremenom poprimio izgled patine, odnosno “ostarjeli” izgled koji je rezultat oksidacije.

Cijena traktora iznosi skoro 490.000 evra.

Izvor: Klix.ba

Podijeli objavu