Lavrov: Kao što Priština ne predstavlja Srbe sa KiM, tako ni Kijev ne može Donbas

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da “kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese Srba sa Kosova i Metohije, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas”.

“Kao što Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese kosovskih Srba, kojima je Evropska unija obećala autonomiju – tako su Berlin i Pariz obećali poseban status Donbasu”, rekao je Lavrov na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenijela je RIA Novosti.

On je rekao da je “svakom nepristrasnom posmatraču” očigledno da se režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbile da prihvate situaciju koja je u Ukrajni nastala nakon protesta u februaru 2014. godine, koje Moskva smatra državnim udarom.

Dodao je da je ukrajinsko pitanje “nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta”.

“Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije: da eliminiše prijetnje našoj bezbjednosti koje godinama direktno stvara NATO na našim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava proklamovana multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih pretnji istrebljenjem i proterivanjem na teritorijama na kojima su vijekovima živjeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo”, poručio je Lavrov.

Izvor: Nezavisne.com/ Foto: Tanjug/AP

Podijeli objavu