Lavrov: Zapad i kijevski radikalni nacionalisti falsifikuju istoriju kako bi demonizovali Rusiju

Zemlje zapadne koalicije i ukrajinski radikalni nacionalisti u svojoj kuhinji nastavljaju da falsifikuju istoriju, pokušavajući da natjeraju dva bratska naroda jedan protiv drugog i demonizuju modernu Rusiju, napisao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obraćajući se čitaocima publikacije “Istorija Ukrajine”.

Diplomata je napomenuo da se autori publikacije, ruski istoričari i publicisti, “dotiču ključne teme u sadašnjim uslovima – kako su nastale zemlje koje čine savremenu Ukrajinu”.

“Nije tajna da je dugogodišnjim naporima ukrajinskih radikalnih nacionalista i njihovih zapadnih rukovodilaca stvoreno i nastavlja da se stvara mnoštvo istorijskih fantazija i falsifikata”, rekao je Lavrov, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

“Lažna tumačenja istorije dovode do pogrešne ideje u javnoj svesti da se Ukrajina razvijala odvojeno od Rusije. Cilj je jasan – da se dva bratska naroda suprotstave jedan protiv drugog i demonizuje modernu Rusiju kao nasljednicu Sovjetskog Saveza kroz poricanje jedinstva. Ukrajinaca i Rusa”, ​​naglasio je šef ruske diplomatije.

Tužna posljedica ove politike je “negiranje zajedničke prošlosti, tradicije dobrosusjedskih odnosa, pa čak i – za mnoge Ruse, koji su rođeni i odrasli u Ukrajini – njihovog maternjeg jezika”, dodao je on.

Zato je danas posebno važno sačuvati, “a ako treba i obnoviti istorijsku istinu”, naglasio je Lavrov.

“Ova monografija takođe ima za cilj da doprinese ovim plemenitim naporima. Ona se zasniva na sveobuhvatnoj, temeljnoj analizi kako je moderna Ukrajina nastala. Naučni rad omogućava bolje razumijevanje porekla mnogih aktuelnih događaja i procesa”, rekao je ministar spoljnih poslova.

Izvor: RT Balkan

Podijeli objavu