Lavrov: Zapad krši međunarodno pravo

Zapadne zemlje otvoreno zloupotrebljavaju norme međunarodnog pravosuđa u vezi sa Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju putem video-veze na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu rekao da Međunarodni sud pravde nije odolio pritisku kolektivnog Zapada i do sada je naredio privremene mjere.

– Paralelno s tim, više od 30 zemalja, uglavnom iz EU i NATO-a, pokušava da se pridruži procesu na strani Ukrajine. Mi takve postupke smatramo otvorenom zloupotrebom sudskih procedura i pokušajem otvorenog vršenja pritiska i ucjene – istakao je Lavrov aludirajući na slučaj koji je Kijev prošle godine pokrenuo protiv Rusije u okviru konvencije za sprečavanje genocida.

Ukrajina je 26. februara prošle godine podnijela zahtjev za pokretanje postupka pred sudom UN, sa sjedištem u Hagu. Pozivajući se na Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, Kijev osporava ruske tvrdnje da je izvršio genocid u području Donbasa i da je to dalo pravni osnov za intervenciju Rusije radi podrške Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Moskva kategorično odbacuje optužbe Kijeva da je izvršila ratne zločine na teritoriji Ukrajine i podsjeća da Rusija nije strana u Međunarodnom krivičnom sudu.

Podijeli objavu