Milijarder u želji da ostane mlad koristi i krv svog maloljetnog sina

Milijarder Bryan Johnson 45-godišnji, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Kernel, opsjednut je idejom da može usporiti starenje.

Ovaj ekscentrični bogataš poznat je po tome što stalno traži nove načine da se pomladi i uspori starenje, a njegova zadnja ideja kako to postići šokirala je mnoge jer je u nju Johnson uključio svog 17-godišnjeg sina Talmagea i 70-godišnjeg oca Richarda.

Riječ je o projektu “Blueprint”, u kojem Johnson uzima krv svog sina tinejdžera, a svoju daje ocu, pa je obitelj nedavno posjetila kliniku u Dallasu, u kojoj su trojica muškaraca podvrgnuta transfuziji – mladiću je izvađena litra krvi te su iz nje pomoću mašine izdvojeni plazma, krvna zrnca i bijele krvne stanice, a onda ubrizgani ocu Bryanu. On je isto napravio za svog 70-godišnjeg oca, a mlađa bi im krv trebala pomoći da uspore proces starenja i poprave oštećene stanice.

Inače, ovaj projekt uključuje i pridržavanje strogih prehrambenih smjernica, strog raspored spavanja i vježbanja, česte doktorske preglede i pridržavanje savjeta 29-godišnjeg doktora kojem bogataš navodno najviše vjeruje, a koji je medicinu završio neposredno prije pandemije.

Istraživanje do sad rađeno samo na glodarima

Ideju o usporavanju procesa starenja sinovom plazmom Johnson je dobio iz istraživanja koja je zasad napravljena samo na glodarima, a sugeriše da stariji miševi s mlađom krvlju i organima mogu doživjeti efekat obrnutog starenja. Prema većini naučnika, studije na glodarima su nedovoljne, čak i kontroverzne, i ne pružaju dokaze da takva izmjena funkcionisanja i kod ljudi, a za Insider su rekli da bi ta praksa mogla imati opasne nuspojave, poput jake reakcije imuniteta.

Ovo nije prvi put da Johnson svojim revolucionarnim i neistraženim idejama protiv starenja puni svjetske naslovnice, ali je prvi put u svoje teorije uključio i maloljetnog sina.

Zato mu nije problem za borbu s vremenom i pomlađivanje godišnje izdvojiti nekoliko miliona dolara, a jedan je od predvodnika pokreta protiv starenja.

Ipak, ono što Johnsona izdvaja iz mase drugih bogatih i slavnih koji žele zauvijek ostati mladi jest to što se on na tom putu ne oslanja na skupocjene kozmetičke tretmane i zahvate, već se konsultuje sa svojim timom od 30 doktora i stručnjaka koji mu na dnevnoj bazi sugerišu što da radi da bi opet imao tijelo tinejdžera i da mu svi organi u tijelu budu kao da mu je 18 godina, što je Johnsonu krajnji cilj.

Svakodnevne navike

Svaki dan ide spavati u isto vrijeme, a dva sata prije nosi posebne naočale koje blokiraju plavu svjetlost. Budi se svako jutro u 5 sati pa 60 minuta vježba i izvede tačno 25 vježbi. Nakon toga uzima desetak dodataka prehrani i zube ispire uljem čajevca, a slijedi i strogu vegansku dijetu koja mu nalaže da svaki dan pojede točno 1977 kalorija.

Na jelovniku mu se tako uglavnom nalaze proizvodi poput bademovog mlijeka, oraha, sjemenki lana, bobičastog voća i raznog mljevenog povrća, a osim stroge dijete, Johnson svakodnevno vadi krv i često odlazi na kolonoskopije.

Izvor: Klix/ Foto: Dustin Giallanza

Podijeli objavu