Milivojević: Pitanje Kosova i Metohije rješavati u UN

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da se pitanje Kosova i Metohije mora rješavati u Ujedinjenim nacijama.

– Savjet bezbjednosti je difinitivno nadležan za rješavanje kosovskog pitanja. Bilo bi sasvim prirodno da se pregovori Beograda i Prištine vode pod okriljem UN, a ne EU – rekao je Milivojević i dodao da je pitanje trenutka kada će to doći na dnevni red.

Milivojević je za RTRS rekao da je izvještaj o stanju na Kosovu i Metohiji koji je juče predstavljen pred Savjetom bezbjednosti UN, rutinski i da nije objasnio pravo stanje na Kosmetu.

– Izostao je dio koji je veoma važan, a to su neuspjeli izbori i pokušaj da se nametne rješenje preko nelegitimnih izbora. Drugo, izvještaj nije na dovoljan način naglasio ponašanje prištinske strane koja dovodi u pitanje život i bezbjednost srpskog naroda na KiM, imajući u vidu incidente, hapšenja i represiju prema Srbima. Dakle, izvještaj nije bio potpun i nije izlazio iz okvira rutinskog – rekao je Milivojević.

On je naveo da je očito da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ima podršku za odbijanje i nepoštovanje sporazuma i dogovora o formiranju zajednice srpskih opština.

– Interesantno je da je juče na sjednici Savjeta bezbjednosti to pitanje bilo najprisutnije, u tom smislu da su čak i američki i drugi zapadni predstavncii govorili o potrebi da se ZSO mora formirati. To je, na određeni način, signal da su na Zapadu shvatili da se bez toga ne može pomjeriti dijalog naprijed i da ne mogu da realizuju svoje strateške ciljeve ukoliko se ne ispune ranije preuzete opštine. Druga stvar, shvatili su da je srpski stav jasan i čvrst i da se ne može izbjeći uvažavanje ovog stava – rekao je Milivojević.

Milivojević je istakao da će pitanje formiranja Zajednice srpskih opština sasvim sigurno dominirati na sastanku u Briselu 2. maja.

Podijeli objavu