Mirna noć na KiM, građani se i dalje okupljaju ispred opština na severu

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno. U ponedjeljak uhapšenom Urošu Vukašinoviću određen je pritvor od 30 dana. Građani se i dalje okupljaju ispred opština na sjeveru i traže oslobađanje Srba i povlačenje specijalaca.

– Stanje uhapšenih nije dobro – svi su pretrpjeli torturu i izvještaj o tome biće predstavljen međunarodnoj zajednici – rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon što ih je posjetio oficir za vezu.

Situacija na administrativnim punktovima se pogoršava – blokiran je prelaz svim teretnim kamionima. To su učinili vozači kamiona sa srpskim tablicama u znak protesta što nedjelju dana ne mogu da uđu na Kosovo i Metohiju, dok im se roba kvari i prolaze rokovi isporuke, zbog čega imaju milionske štete.

Kažu da je oko 700 kamiona na parkinzima od Kraljeva do Јarinja. Pozivaju Prištinu da im omogući prolaz i poručuju da ih politika ne zanima, kao ni to koje tablice su na kamionima. Aljbin Kurti odgovara – mjere na prelazima nisu trgovinske, donijete su zbog hapšenja kosovskih policajaca.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da kriza na sjeveru KiM ima potencijal da preraste u međunarodni i regionalni konflikt i da SAD u potpunosti podržavaju napore EU da tu krizu razriješi. Eskobar kaže i da trojica uhapšenih kosovskih policajaca treba odmah da budu puštena na slobodu.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je veoma zabrinut stanjem na sjeveru Kosova i Metohije i da je deeskalacija neophodna. Kosovsko pitanje mora da se riješi do kraja godine, poručuje Lajčak.

Podijeli objavu