Mirna noć na sjeveru KiM, Vučić danas sa predstavnicima zemalja Kvinte

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Milunu Milenkoviću, koji je juče uhapšen u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, određeno je zadržavanje od 48 časova, potvrdio je za RTS advokat Nebojša Vlajić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se sastaje sa predstavnicima zemalja Kvinte.

Na akciju hapšenja tzv. kosovskih specijalca reagovali su građani sjevernog dijela Mitrovice, na neko vreme blokirali jednu od raskrnica koja vodi ka južnom dijelu Mitrovice, u pravcu policajaca, koji su se povukli nakon akcije.

Milenković je treći uhapšeni pod optužbom za nemire na sjeveru. Njegovo hapšenje uslijedilo je gotovo odmah pošto je Aljbin Kurti saopštio svoj novi plan u pet tačaka i najavio nova hapšenja Srba.

Predsjednik Aleksandar Vučić sastaće se danas sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije. O situaciji na sjeveru KiM predsjednik je juče razgovarao telefonom sa troje američkih senatora Krisom Marfijem, DŽin Šahin i Pitom Riketsom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom DŽoanom, sa kojim se danas sastao, saglasio da je potrebno preduzeti korake za hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

Portparol Evropske komisije Peter Stano poručio je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj predstavio mjere zemljama članicama koje treba uvesti ukoliko premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne bude preduzeo korake za deeskalaciju situacije na sjeveru KiM.

Zajednička sjednica Vlade Albanije i vlade privremenih prištinskih institucija, koja je trebalo da se održi sutra u Đakovici, otkazana je.

Podijeli objavu