Nadlijetanje američkih aviona – klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje najavu nadlijetanja američkih aviona nad vazdušnim prostorom Republike Srpske, navode iz Organizacije starješina Republike Srpske.

– To su isti oni avioni koji su nemilosrdno ubijali srpsku nejač i istresali desetine tona osiromašenog uranijuma, pa svako njihovo ponovno pojavljivanje izaziva bolno sjećanje na ta stradanja nevinih ljudi, koji su stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu i srpskoj pravoslavnoj vjeri. To je svakako i klasičan primjer provokacije, zastrašivanja i pritiska – kažu iz ove organizacije.

Pitaju, šta bi se desilo da Republika Srpska pozove borbene avione nekih drugih velikih svjetskih sila da nadlijeću vazdušni prostor BiH?

– Kako bi na to reagovali iz drugog BH entiteta i iz tzv. “demokratskog svijeta”? I sve to se događa u vrijeme kada se vrše brutalni napadi na srpski narod na Kosovu i Metohiji od strane međunarodnih snaga zaduženih za mir i stabilnost. Očito je da se na najbrutalniji i najbestijalniji način testira strpljenje srpskog naroda i njegova sposobnost da se na miran i demokratski način izbori za svoja osnovna ljudska prava – navodi se u saopštenju.

Postavlja se ozbiljno pitanje šta će to američki bombarderi danas obilježavati i označavati – je li to samo provokacija, pritisak i prijetnja srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu ili možda nešto još gore!

– Zato, Organizacija starješina Vojske Republike Srpske traži od institucija vlasti u Republici Srpskoj i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH da zahtijevaju najoštrije kažnjavanje svih onih koji su učestvovali u donošenju odluke i koji su donijeli odluku o odobravanju nadlijetanja američkih strateških bombardera iznad Republike Srpske, kao i preduzimanje drugih raspoloživih mjera, što uključuje i razmatranje opravdanosti daljnjeg učešća u radu u zajedničkim institucijama na nivou BiH, sa partnerima koji svaki dan ispaljuju otrovne strelice prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, sa ciljem njenog daljnjeg urušavanja i konačnog nestanka – navode oni.

Vjeruju da još uvijek postoji dovoljan broj kredibilnih demokratskih zaštitnih mehanizama, među kojima je sigurno i sveopšte srpsko jedinstvo, da se zaštiti srpski narod i Republika Srpska.

– Učinimo to dok ne bude kasno – navode u saopštenju.

Podijeli objavu