Najstarije vozilo na svijetu prošlo tehnički pregled

Na našim linijama za tehnički pregled može se vidjeti svašta. Nažalost, ljudi nemaju novca za novi, pa voze stari automobil, koji često i ne održavaju kako treba.

Stručna organizacija TÜV, koja, između ostalog, upravlja linijama za tehnički pregled, potvrdila je u ponedjeljak ispravnost najstarijeg automobila u Njemačkoj.

Skoro 130 godina star primjerak Benz Victoria prošao je glavnu inspekciju u TÜV Nord u Ajnbeku u Donjoj Saksoniji i dobio produžetak saobraćajne dozvole na još dvije godine.

Od utorka se vozilo, koje više liči na kočiju, ponovo može vidjeti u muzeju automobila PS.Speicher u Ajnbeku.

Za automobil sa oznakom modela 99 važi niz posebnih propisa. Pošto umjesto farova ima samo lampe, može se voziti samo danju. Osim toga, umjesto migavca, vozač ima veliku lopaticu kojom pokazuje pravac kretanja.

Automobil raspolaže sa 6 KS i može da razvije 30 km/h. Pokreće ga trolitarski jednocilindarski motor.

Prema TÜV-u, to bi mogao biti najstariji automobil na svijetu. Posljednji put je pregledan prije dvije godine i ni tada nije bilo pritužbi na njegovu ispravnost. Redovno se održava u muzeju.

U Njemačkoj je, pak, starost voznog parka znatno niža, ali se s vremena na vrijeme na tehničkom pojavi kuriozitet kao što je ovaj automobil star više od jednog vijeka.

Izvor: REVIJAHAK.HR/ Foto: IgorGolovniov/Shutterstock

 

Podijeli objavu