Narodna skupština usvojila: Sudija iz RS da se povuče iz Ustavnog suda BiH

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS poslanici su se danas izjašnjavali o povlačenju sudije iz Republike Srpske iz Ustavnog suda BiH i ukidanju rokova za povlačenje saglasnosti o prenesenim nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Zaključci su usvojeni.

Glasanjem da se u Srpskoj ne provode odluke Ustavnog suda BiH i da se iz njega povuče srpski sudija, vladajuća koalicija poručila je da ne prihvata selektivnu pravdu i neustavne odluke ovog suda, na čijem udaru je, kažu, srpski narod i imovina Srpske, javlja RTRS.

Ovim zaključkom Narodna skupština je zadužila poslanike iz Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim će sastav suda biti bez stranih sudija.

Opozicija je bila protiv.

Uprkos jedinstvenom stavu da je djelovanje Ustavnog suda BiH neustavno i usmjereno na razvlašćivanje Srpske, poslanicima opozicije je sporno što nisu ispoštovani zaključci Narodne skupštine o neustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH iz februara 2020. godine i vraćanju nadležnosti, iz decembra 2021.

Iz vladajuće koalicije ukazali su da zaključci o vraćanju nadležnosti ostaju, ali se ukidaju rokovi za realizaciju. To će, navode, omogućiti Vladi da akte o vraćanju nadležnosti uputi u skupštinsku proceduru, kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne.com

Podijeli objavu