Ne postoje nikakvi zakonski razlozi za zabranu ulaska Đokovića na Kosmet

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je duboko ožalošćena zbog izjave ministra kulture samoproglašenog Kosova Hajrula Čekua da dolazak najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića na Kosmet nije zakonski moguć jer nije primio vakcinu protiv kovida, iako ta zakonska obaveza nije na snazi već više od godinu dana.

U saopštenju je navedeno da je Đoković izrazio želju da krsti svoju djecu u jednoj od svetinja na Kosovu i Metohiji, odakle i sam potiče, a da mu to u Prištini sada ne dozvoljavaju.

“Molimo se Bogu da se ovo pitanje reši u skladu sa pravom slobodnog kretanja svih građana i verskih sloboda svih jer ne postoje nikakvi zakonski razlozi za zabranu ulaska Đokovića koga kao sportistu cene i mnogi kosovski Albanci”, poručeno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije ističu da nosioci poruke mira, kakvi su NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i Novak Đoković, samo doprinose suživotu Albanaca, Srba i drugih naroda noseći blagoslov za sve one koji tamo žive.

Reagujući na izjavu Novaka Đokovića da bi želio da svoju djecu Stefana i Taru krsti na Kosmetu, ministar kulture, omladine i sporta samoproglašenog Kosova Hajrula Čeku je na “Tviteru” poručio: “Nema vakcine, nema ulaska”.

Prištinske vlasti su 30. aprila prošle godine ukinule vakcinu protiv virusa korona, pi-si-ar test ne stariji od 48 časova ili potvrdu o preležanom kovidu kao uslov ulaska.

Izvor: SRNA Foto: Eurosport

Podijeli objavu