Neprihvatljiva jednostrana zabrana uvoza iz Ukrajine

Jednostrano djelovanje zemalja članica EU kada je riječ o trgovini neprihvatljivo je, istakao je portparol Evropske komisije nakon što su Poljska i Mađarska najavile zabranu uvoza iz susjedne Ukrajine da bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor.

“Svjesni smo najava Poljske i Mađarske u vezi sa zabranom uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine”, naveo je portparol u saopštenju.

On je dodao da je “u ovom kontekstu važno podvući da je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti EU i da stoga jednostrane akcije nisu prihvatljive”.

Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane odnosiće se i na tranzit ovih proizvoda kroz zemlju, rekao je poljski ministar razvoja i tehnologije Valdemar Buda.

Poljska i Mađarska saopštile su ranije da su odlučile da zabrane uvoz iz susjedne Ukrajine da bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor nakon što su jeftine žitarice i prehrambeni proizvodi iz Ukrajine oborili cijene širom regiona.

Poljska zabrana stupila je na snagu sinoć.

Ukrajinsko Ministarstvo za agrarnu politiku i hranu saopštilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo na razgovore kako bi se to pitanje riješilo.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu