Novi detalji o akciji “Start”: SIPA blokirala transakcije vrijedne pola miliona KM

Agencija za istrage i zaštitu SIPA privremeno je obustavila transakciju vrijednu 429.820 KM i 82.289 evra za devet osoba i šest pravnih osoba koje su obuhvaćene akcijom “Start”.
– U okviru akcije pretresom pet sefova na četiri lokacije pronađeno i privremeno oduzeto 17.100,00 konvertibilnih maraka i 9.290,00 evra te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. U nastavku operativnih aktivnosti, danas 10.maja  policijski službenici SIPA-e, prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000,00 konvertibilnih maraka i 2.670,00 evra – saopštila je SIPA.Kako je ranije saopšteno iz policije Kantona u akciji “Start” uhapšeni su sedam osoba, pet muškaraca i dvije žene.Među uhapšenima su načelnik opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, te njegov sin  Seid, sekretarica Opštine Alma Destanović, vlasnik firme “Plaza” Elmedin Karišik.- Za organizovani kriminal, odnosno pranje novca, terete se E.K. (33), E.B. (38), E.R. (31), M.D. (33) i S.H. (29), svi iz Sarajeva.Zbog sumnje u organizovani kriminal, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, davanjem dara ili drugih oblika koristi  i pranjem novca uhapšeni su I.H. (60) i  A.D. (42) iz Sarajeva-saopšteno je iz policije.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, oca i sina Hadžibajriće, te Karišika i Destanovićevu, terete za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

– Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Karišik, organizovali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije SKY, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Dakle, terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri frime nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka. Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM – rekli su u Tužilaštvu.

Više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS učestvovalo je u realizaciji akcije “Start”. Izvršeni su pretresi na 30 lokacija na području opština Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža.

Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila. U pretresima je pronađena i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti i dokazi od interesa.

Kako je saopštila SIPA aktivnosti u akciji Start su preduzete zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal i pranje novca, propisana Krivičnim zakonom BiH, te krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca i primanje dara i drugih oblika korist, propisana Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli objavu