Novi Grad: Vanredne mjere, nema nastave u pojedinim školama

Štab za vanredne situacije Novog Grada donio je odluku da se obustavi nastava u školi Sveti Sava, a zbog rasta vodostaja opština je ušla u mjere koje se karakterišu kao vanredne mjere zaštite od poplava.

“Konstatovali smo da je trenutno vodostaj na mjernom mjestu 514 cm, što znači da smo ušli u mjere koje se karakterišu kao vanredne mjere zaštite od poplava. Trend je povećanje vodostaja i Une i Sane. Vrećama sa pijeskom zatvorili smo prolaze ka keju da bi grad bio hermetički zatvoren”, kaže načelnik opštine Miroslav Drljača za ATV.

On poručuje da je otežavajući faktor jak pljusak u poslijepodnevnim časovima koji je podzemne vode sa 70 cm podigao na 150 cm, zbog čega je došlo do izbijanja.

“Najugroženiji dio je oko škole Sveti Sava. Tu smo od RUCZ dobili jaču pumpu koja instalirana i taj nivo podzemnih voda pada. Dogovorili smo da osnovna škola Sveti Sava kao i područne škole, neće sutra obavljati naslavu, dok ostale hoće. Imamo situaciju sa nastavkom oštećenja određenih komunikacija. Jutros smo imali situaciju da je vodostaj rijeke Japre opao i da je regionalni put koji prolazi kroz Ramiće da je bio otvoren. Poslije ovog pljuska taj put je ponovo u prekidu. Ljudi iz CZ će otići na mjesto događaja i označiti da je put u prekidu”, kaže Drljača.

On ističe da su angažovani radnici komunalnih preduzeća, vodovoda, nekih naših institucija, šumske uprave, ostaće svi aktivni u toku noći i odgovaraće na sve izazove koji će se pojavljivati u toku večeri.

“Dežuramo i čekamo koliko će doći do povećanja vodostaja. Očekujemo da će to do jutra biti 30 cm s obzirom na trendove u gornjem toku. Imali smo 26 prijavljenih poplavljenih objekata, ali vjerujemo da će se broj povećati tokom noći. Problematično nam je klizište kod posljednjih poplava, sada ponovo pokazuje intenzivno dešavanje na samom klizištu, a nalazi se na magistralnom putu prema Prijedoru. Najgore nam je sa tom lokacijom jer je smo tu imali pogibiju”, kaže Drljača.

Izvor, Foto: ATV

Podijeli objavu